IKATAN CINTA KAMI

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Sunday, December 27, 2009

x sihat.....

Rini bangun pagi...aku sakit perut...asyik buang angin aje..huhu...bila aku sendawa rase telur yang aku makan semalam..bikin aku rase cam nak muntah...x tau le napa?perut pun berangin aje..aku makan apa sampai cam ni neh...dan rini jugak la..aku cirit-birit yang agak teruk sekali...sampai aku nak buang angin pun aku takut...takut tercirit....herm...cirit lak tak kua apa2, asyik kua ayo aje...herm...banyak barang kumuhan kut dalam perut aku nie...
hope sangat bangun pagi sok..aku sihat seperti sediakala...huhuhuh!!!!!!!.....

mood rini pun x berapa OK...sian kat hubby n Amirul...Amirul lak...saje nak carik pasai ngan aku..die pun nak ngade2 nak merengek2 suh aku pegang die...hik hik..sib bek kecik..kalu beso dah lama aku luku kepala die...hehe....Now...cirit birit aku dah beransur ok..tapi tule...angin terlalu banyak kat perut ni..asyik nak nak buang angin aje...asal nak p buang angin aku belari2 anak p toilet...stand by kut tercirit..hehehehe,........

Tuesday, December 22, 2009

My besfren wedding Part 2

18 Dis 2009- aku balik ipoh bertolak dari kuala kangsar pukui 7 pagi...sampai Ipoh dalam pukui 8 pagi...aku tak ingat rini Jumaat..so aku ajak Hubby aku p tesco beli hadiah...tgh aku leka, hubby aku cakap lak..."eh, cepat le syg...kang abg nak p semayang Jumaat"...aku dengan terkejutnye.."Ya Allah, lupe la syg...Yuk balik Yuk..."pastu tepon aku berbunyik..cam msg masuk...aku baca...."Ain, k.mir dah sampai Ipoh...t dah sampai stesyen bas...k.mir bagitau"....aku pun bergegas balik umah...tgh Bz nak siap2 amek k.mir...perut lak sakit...Aduh kaco tul le perut ni...aku membuang le hajat jap...dan siap2 terus ke medan gopeng mengambil k.mir....petang skit dalam kul 5 ptg...aku, hubby n k.mir menaiki sebuah kereta pg ke Medan Gopeng kembali untuk mengambil K.zira n Ana lak...wah...sonotnyer...dah lama tak jupe deme rase cam rindu sesangat....petang ni Yin nikah, aku tak dapat p...coz ujan sangatle lebat...sori syg....

20 Disember 2009-seawai pagi aku bangun..tulun adik aku masak bekfes...dan mencecah jam 10 pagi aku suh hubby anto aku n members yang len p umah Yin...sesampai je umah Yin..aku nengok org Marhaban...Besh gakla...lepak dalam bilik Pengantin...sampai time makan....time Yin kene Make Over tu...ermmm...cantitnyer...makan pun besh...ada Ayam masak merah, daging masak hitam, ada sambal belacan, ulam2 like Petai, timun..n kacang botoi...sedapnyer...(sekarang pun terbayang2 makanan tu)...aku balik umah dalam pukui 2 ptg...coz k.zira, kmir n Ana dh nak pulang...ke kedah...tiket jam 4.30 ptg....sedeynyer...rase kejap je...dah deme nak balik dah....kalu ada sumur di ladang,boleh ain menumpang mandi...kalu ada umur yang panjang..boleh kiter bertemu lagi...

21 Disember 2009-member aku anto msg...Ain, ko nak p kenduri kawen Yin kat Klebang ke?
aku pun menjawab...boleh gak la...tapi ko bawak la kete...hehe....dalam jam kul 12 tghhari...aku pun berangkat untuk ke klebang jaya...kenduri kawen umah Hendra lak...hehe...enjoy sakan aku...hubby aku pegang mirul tetibe panggil aku...rerupenyer...die nak memperkenalkan kat aku member sekolah rendah dlu...bertemu kat kenduri hendra...hik hik....jejak kasih nie...deme duk sakan bersembang...aku ni hanya tersengih2 seperti kerang xbusuk...pengantin sampai dalam pukui 1 lebih...memule tgk yin..terpegun aku...cantitnyer Dak yin nih....time salam2 ngan family tu...aku tgk Yin menangis....hermmmm....syahdunyer...aku plak yang rase nak nangis....huhu...dah kawen rupenyer kawan baikku ni....hermmm x sangka....

apa2pun aku doakan ko bahagia hingga ke anak cucu..n ke akhir hayat...jaga Hendra bebaik....hermmmm apa lagi erk....rase cam beremosi je nih.....sedeynyer :(

gambo ditangkap oleh Hubbyku..time kat Medan Gopeng..time ni deme dah nak balik dah...

Monday, December 21, 2009

my besfren wedding....

20 Disember 2009-Klebang Jaya, Ipoh Perak



19 Disember 2009-Kg Pasir Puteh, Ipoh Perak













Thursday, December 17, 2009

Amirul dah 5 bulan....

14 Dec 2009,

sebelum tu aku wish eppy besday kat kak shida...

tarikh di atas, seperti biasa aku bawak si kecik ni p klinik lagi...untuk kali ke 5...dan harini jugak mirul kene cucuk...hahaha...siap la si peha KFC...seperti kebiasaan...berat mirul, tinggi, ukuran kepala dan dada mirul di kira dan ditimbang...wah..wah...berat mirul semakin meningkat...mencecah 8.1 kg...wow...pampers pun aku kene tukar pakai saiz L....punggongnyer sangat la montok....hehe...

pas kene timbaang semua...cam biasa gak la..misi akan tanya baby dah pandai apa....aku pun menjawab la dengan tenang....Amirul dah pandai menerap...hehe...bahagia sangat....1st time aku tgk die menerap sendiri...wow..sangat teruja aku...tapi tule baru nak belajar menerap...tangan, kaki pun tak pandai nak handle..,tak pe..anak mak boleh...Chayok...mak selalu sokong Amirul...hehe

pas soalan bertalu2 dan nasihat dari misi tersebut...Amirul pun kene la cucuk...wow...anak aku sangat la kuat..tak nangis...hhuh....misi siap bagi ubat demam...misi kata nant balik terus bagi ubat demam....lagi satu fakta tentang anak kesayangan aku ni...die x gemo makan ubat...hehehe...aku suap ubat demam terus muntah...hhu...macam aku je...teruk nak makan ubat...terpaksa la aku mencuba dgn pelbagai cara tuk die telan ubat tu...akhirnyer...aku berjaya !!!!!hahahaha

sekejap je masa berlalu...hehe..mirul dah 5 bulan...hermmm...sekarg ni die dalam proses pembelajaran...apa yang die tgk dan pegang mesti nak masuk mulut..sampai aku punye pipi pun die nak gigit...Mirul...mirul....setiap ari mirul akan menimba pebelajaran yang baru....hehe...aku bahagia melihat Amirul membeso depan mata...LUv My Hero....

Tuesday, December 8, 2009

konvo??PICC??

hermmmmm.....(nada mengeluh)...
23 Januari 2009....konvokesyen aku....kat PICC..huhu....sekarang ni perasaan aku ada macam2 rase...rase gembira, rasa cuak, rasa riso, rasa, rasa dan rasa lagi...
bayaran??aku rasa pasai bayaran bagi aku tak dek masalah..tapi masalah yang timbul lak...cara nak bayar yuran tuh...wajarkah aku kene pegi KL...untuk melaksanakan pembayaran tersebut...tak boleh ker Bank In erk?macam susah je nak ke sana...huhu....kalu nak ke sana...wit agi..baby aku lak...takkan aku nak tinggai lak....herm......(mengeluh lagi)

lagik...pasai cara nak ke sana nanti....ermmmmm....memang le sedara banyak kat KL tuh..tapi macam menyusahkan deme jek...yele, deme nak kje lagi..takkan le..deme nak anto aku p sana...pastu tunggu sampai majlis tuh habis...sian lak aku tgk...kalu deme sanggup tunggu, macammana lak ngan anak aku....takkan le nak bio die duk kat luo lelama gler, lebih2 lagi die nak nyusu, payohnyer.....sian die....masalah jugak tuh....

herm...banyaknyer masalah...tapi masalah mana yang x boleh selesai...cam hubby aku cakap...setiap masalah pasti ada jalan penyelesaian...hehe...so, aku pun mengeluh lagi...hermmm...masalah2,,,,sabo jela ain oiiii....

dan aku xnak le dengo pasai MQA ke, apa2 lah yang memuskilkan...malas nak pikio...herm...mengeluh lagi....

Monday, December 7, 2009

pengalaman Breastfeeding...

pengalaman Breastfeeding adalah pengalaman yang menarik bagi setiap ibu2...macam aku gak..pertama menyusukan anak...aku terasa amat kekok...huhu...cara nak pegang bb, pastu lak susu cam tak nak kua...sib bek ada misi..memberi tunjuk ajar kepada ku...huhu...misi kat dalam spital ipoh tu...tak benarkan kiter bagi bb susu botoi...huhu...bb aku time tu lak..asyik nangis ajek..yela...bersalin kul 5.25 ptg...tapi dapat susu pukui 10 malam...mana tak melalak budak tu..lapo...

sian aku tgk die asyik nangis je...dah le sore tu nyaring....dapat je nenen terus senyap...sekali dpat minum lama gler..dari pukui 10 lebih tu sampai pukui 2 asyik terperap je kat nenen...huhu....misi cakap...bby lelaki memamg kuat minum...huhu..sabo jela...siap pedih2 la breast aku...

2,3 hari breast aku luke akibat cara hisapan yang tidak betoi...huhu...sakit gler...xboleh kene sentuh apatah lagi nak bagi susu kat baby..terpaksala aku pam..dekat 2 minggu jugakla aku mengepam susu..cara manual..penatnyer..susu lak sikit je kua....terpaksalah anak aku, aku bagi susu formula...tapi tule..bila dier minum susu formula, dia asyik muntah...cara muntah lak menakutkan...siap kua ikut idung...huhu..dah le kecik lagi...cara penafasan pun tak berapa stabil...aku tgk die cam lemas ajek...cuak jugak la aku...pastu...aku bertekad untuk tidak memberi susu formula lagi...

aku berusaha mengepam susu...bila time emergency case je aku bagi susu botoi...tapi hasil usaha aku berjaya apabila aku berjaya mengepam lebih banyak susu....aku baca buku, cara isapan yang betoi...dan aku try...selepas pulih dari kelukaan ku tu...aku cube menyusui bby macam biasa...mula2 die cam susah je nak accept breast aku..tapi aku paksa2 jugak...siap muntah2 la xmo isap...aku sedih time tu...tapi aku berusaha jugak la...dan hasilnyer sampai sekarang anak aku xmo isap susu botoi...hehe...hanya susu dari ibunye saje dapat diterima olehnyer....

huhu...alah bisa tegal biasa..tapi tule...bila die xmo minum susu formula...aku nak p mana2 tinggai dier kat opah dier pun tak boleh...ate die xmo minum susu formula...terpaksala aku pam susu...untuk keperluan die...huu....macam2la budak amirul nih...hehe....

kebaikkan susu ibu

Breastfeeding???
sebelum bersalin, aku banyak buat bacaan tentang susu ibu ni...dan banyak benda aku dapat...

susu ibu ni merupakan makanan n minuman terbek untuk bb especially bb sejak lahir hingga bb berusia 6 bulan. ada banyak khasiat terkandung dlm imbangan yang betul...lepas je bersalin, susu pertama tula yang terbaik di berikan kat bb...susu pertama tu, aku baca dalam buku panggil Kolostrum...khasiatnyer sangat berharga, protiennyer 3 kali ganda lebih dari susu ibu biasa, ada antibodi yang tinggi serta lebih sel darah putih.....Alhamdulliah...aku diberi kesempatan dapat bagi Amirul susu pertama itu...memula aku kurang yakin, sebab aku tgk...aku macam tak de susu je...tapi misi kat spital suh jugak le bb hisap...misi tu siap picit2 breast aku supaya Kolostrum tu kua...dan akhirnyer kua jugak...hehe...

lagi kebaikan Kolostrum tu boleh melawan jangkitan macam2 penyakit seperti cirit-birit, selesema n radang paru2..malah bertindak sebagai imunisasi pertama...ibu2 kat dunia ni biasanya digalakkan menyusui bb pada hari2 pertama bagi membekalkan kolostrum secukupnye kat bb...tapi tule...sesetnggah ibu time2 cengini deme keliru..yele...kurang pengalaman dan sumber..deme kata deme belum ada susu lagi...kengkonfiuskan cenggini la merugikan bb yang seharusnyer dapat kolustrum sebnayak yagn mungkin...

Susu ibu bersih dan bebas bakteria.malah, susu ibu ada anti jangkitan yang melawan pelbagai jangkitan penyakit. Antaranya sel darah putih hidup (leucocytes) yang membunuh bakteria. Antibodi (immunoglobulins) mampu menentang jangkitan penyakit biasa sehinggalah bayi berupaya membentuk antibodinya sendiri. Sekiranya si ibu mempunyai jangkitan, antibodi yang dapat melawan jangkitan tersebut akan hadir di dalam susu ibu.
Kita kerap melihat bayi kecil menangis tanpa henti berjam-jam lamanya. Besar kemungkinan perutnya kembung. Sekiranya bayi menyusui ibu sepenuhnya pada usia tiga bulan, masalah ini dapat diatasi. Ini kerana terdapat bahan dinamakan bifudus factor membantu bakteria istimewa Lactobasillus bifidus membiak dan menentang bakteria yang menyebabkan diare atau cirit-birit. Selain diare, susu ibu berjaya menentang jangkitan penyakit biasa seperti enzema, lelah dan sembelit.


bagi aku la susu ibu nie:-
  • susu ibu tersedia anytime pada suhu badan dan sentiasa steril.
  • susu tepung cepat masam tetapi susu ibu tak penah pun rosak although bby x nyusu berhari2.
  • kebaikan susu ibu bkn hanya penawar bertindak malah mampu meningkat kecerdasan otak bby.
  • kalu bagi susu ibu, badan kite boleh langsing
  • bile peknen, rahim mengembang dan selepas melahirkan bby ia ambik masa nak kembali ke saiz asal...so kalu susu badan, rahim kiter mengecut lebih cepat.
  • mengurangkan risiko pendarahan dan kanser buah dada dan ovari.
  • susu badan sepenuhnya mampu menunda kadatangan haid...malah 98%kehamilan dapat dielakkan. malah susu badan ni salah satu kaedah berkesan dalam perancangan keluarga
  • susu badan ni jugak, ikatan kasih antara anak dan ibu terjalin.Di dalam proses menyusui, sejenis hormon dipanggil prolaktin terhasil dalam badan ibu. Hormon ini dapat mempengaruhi dan merangsangkan perasaan keibuan.
    Sewaktu menyusu juga bau ibu, sentuhan dan wajah akan terakam pada ingatan bayi yang masih kecil itu. Proses penyusuan membantu bayi lebih mengenali ibu dan paling penting mereka dapat merasakan kehangatan kasih si ibu.
  • susu badan menjimatkan kos, masa dan tenaga..tak perlu bersusah nak siap alat2 membancuh susu kalu nak p mana2
sebenonye banyak lagi kebaikkan tapi tak tertulis.....

Thursday, December 3, 2009

2 tahun sudah....

30 November 2007..adalah tarikh yang aku ingat sentiasa....dan aku akan ingat tarikh ni sampai bila2....Insyaallah (kalu tak hilang ingatan la..)cube teke ni tarikh keramat apa???
ni la tarikh aku mengenali hubby aku wat pertama kali...erm...dah 2 tahun aku mengenalinyer, die sorang hubby yang baik....aku tak penah bersua muke ngan die..hanya tepon dan sms la..penghubung kami berdua...huhu...

kami cume mengambil masa setahun je untuk mengambil keputusan untuk berkahwin...tu pun aku rase tak sampe setahun...lepas aku kawen je ngan die...barule aku tau bahawasanya aku ngan die ni ada la bau-bau bacang....ntahle aku pun tak retila nak bersoreh...hanya mereka yang tertentu aje yang faham..walaupun aku telah diexplain beberapa kali..aku tetap tak faham..yang aku tau...family belah ayah die..ngan family belah tok aku ada kene mengena...huhu..aku tak faham nak explain.;..ponin pale...

30 November 2009 datang lagik...ha...aku ngan die dah pun berkahwin..dah dikurnia sorang cahayamata...Alhamdulliah...aku bersyukur...bersyukur sangat2..dikurniakan hubby yang baik, tomey.,,temuk....bertanggungjawab..lagik?????

hehe..bio le rahsia hehe...nant kome terpikat lak ngan hubby kiter...hahahahaha

Tuesday, December 1, 2009

kerja...kerja....

samat hari raya korban....
huhu..ri raya ritu...aku balik le kampung opahku...di Manong, Kuala Kangsar...semua ibu dan bapak sedaraku ada..menyibukkan diri mereka di pagi raya...mak aku majuk ngan aku...hehe...nak tau pasai apa?....hubby aku janji nak balik ipoh hari Khamis...tup..tup...cuti yang die apply tak approve...pastu kene lak masuk utan...so tak dapat le nak balik Ipoh...seperti yang dijanjikan..so mak aku majuk le...bila aku call die pun die tak nak jawap...sedey tau...

keesokkan arinye aku pun balik kg...sampai jek..aku terus salam mak...erm..akhirnyer mak dah tak majuk dah...sebuk la kat kg...opah lak wat lemang..aku sampai je terus kemas2 kat dapur opah...tetibe je...ada le mak cik aku ni..tanya aku.."kamu tak nak koje ke Ain??ko belajar tinggi2 tapi duk terperap je kat umah...jaga anak...carik duit...senang ko nak belanja...tak yah la harap laki ko je"huhu...keras nyer bunyik dier bertanya....

ntahle..kekadang deme ni tak paham apa masalah kiter..aku ni bukan jenis lepaking punye org...time abeh SPM aku koje...bagi aku tak de masa nak lepak2 duk umah...nyusahkan mak bapak...aku bukan jenis cam tu...tapi napa deme cam tak paham...aku pun ada gak rase tanggungjawab...kalu aku jenis suke terperap kat umah..aku tak koje time aku bujang dlu...kumpul wit...beli motor...aku berjaya menyimpan harta walaupun sebijik moto....

huhu...kekdang2 aku terasa tau...lebih2 skrg aku teringin nak koje...kalu aku koje boleh la aku bantu hubby aku...at least aku dapat duk umah lain...aku tak nak share2 umah...aku tak selesa....tapi tule...aku byk fikir.,,,kalu aku koje...sapa nak jaga anak aku nie??nak anta kat org aku tak percaya...skrg ni banyak berita, aku dngo...pasai dera budak la...bawak budak lari la...gler...aku ngerila..pastu, kat kuala kangsar ni nak keje apa??kebanyakkan keje juai baju kat kedai sakan le...hubby aku tak bagi...katanyer tak sesuai tuk aku...

aduh....penin kepala eden...tule...hubby aku kata sementara ni duk le umah dlu...Insyaallah kalu ader rezeki tak ke mana...so, skrg ni pada mak cik2 aku...jangan le cakap aku ni bukan2...bukan aku tak mo keje...banyak sangat benda yang aku pikirkan...tggule amirul dah cerdik sikit baru aku carik koje...lagipun aku nak jadik cekgu kepada anak2 aku....mendidik...sehingga die berjaya...anak la harta dunia akhirat...kalu parents sebuk duk bekerja, anak2 terbiar pun boleh jadik masalah len...fikir2kanlah

Monday, November 23, 2009

PJJ (perkahwinan jarak jauh)

aku dah lama nak post citer pasai PJJ ni...coz aku baca wan nadiah punyer blog ritu....tapi tule, ada je koje nak wat kat umah ni...sampai aku bukak tenet...aku lupe nak tulis blog pasai nie....bukan nak komen apa2 pasai PJJ nie...juz nak bercerita aku pun penah gak rasa PJJ....hehe....

pas kawen, tak sempat nak p hanimoon...aku kene balik kuale lumpur, yele...aku kan kawen time aku belajo...tule sape suh kawen time belajo...kan kene duk jauh2....2,3 hari pas kawen aku terus balik tempat belajo aku...huk huk sedihnyer....tapi nak wat cammana aku kene gak menjalani tanggungjawab sebagai seorang pelajar...lagi sebulan aku nak habis study.....huh...tapi time ni aku tak rasa apa2....rindu tu ada la...tapi tak le serindu2nyer....biasa2 ajek...sebab memang kami berdua ni jarang berjupe....sebelum kawen pun jarang jupe....so macam dah terbiasa....hehe....tiap2 minggu aku terpaksa balik...dari KL balik Ipoh nek bas Plusliner..merempuh highway selama 3 jam...penat...

letih memang letih....hanya tuhan saje yang tahu...terutama time bulan pertama aku ngandung....org pertama dapat tahu keputusan bahawasanye aku ngandung bukan la hubby aku....nak tahu sapa Lina Idayu....die insan pertama dapat tahu aku ngandung...dan die le juga duk teman aku beli pregnancy test kat watson IoI mall....TQ ina....hehe Jasamu dikenang....nasib bek la...time bulan awai-awai kandungan aku ni...tak dek apa2 jadi....yele...aku berulang-alik nek bas,,,angkat beg berat....huhu...kuat juge aku ni erk....

pas abih je...final exam....sebulan aku bercuti time sebulan tu le...baru le aku merasa jadi isteri kepada suami ku ni...yele...dah duk sekali..erm...bahagia time nie...tapi kejap je...bulan 1 sampai bulan 4 aku kembali membujang duk kat ipoh...hehe...aku kenela plak menjalani pratikum kat ipoh....time ni baru le aku rase cam sedih sngat....rindu sangat2...kalu boleh aku nak berulang-alik dari kuale kangsar- ipoh...tapi tule mak ngan hubby tak berapa setuju..aku kan berbadan dua...terpaksa la, aku berjauhan ngan hubby aku selama 4 bulan...sedihnyer...aku p klinik check up tiap2 bulan sorang2..p pratikum sorang2 nek moto....huk huk....sedihnyer..barule aku terasa, kerinduan dan kekosongan....tiap2 minggu...hubby aku datang ipoh...

dan sekarang nie...aku dah tak berjauhan ngan hubby dah...hubby pun tak leh berjauhan ngan aku...coz ada Amirul...betoi kata orang, anak ni pengikat kasih suamiisteri...time aku dlam pantang hubby sanggup berulang dari kuala kangsar ke ipoh coz nak main ngan hero die yang sorang nie....sampai demam2 la die...hehe....

sape2 yang PJJ tu, hope sabar le...kadang2 PJJ ni ada kelebihannyer,...jarang jupe, jarang le gaduh...hehe, mesti kite akn lebih menghargai pasangan kite....herm...apa le aku duk merepek nie,,,,tak pelah...aku nak p masak jap....nanti sambung lagi erk...BYE...

Thursday, November 19, 2009

Amirul dah 4 bulan...

Ari selasa ritu...aku seperti biasa akan membawa anak kesayangan ku ni pegi check up....macam biasa, sampai saje kat klinik ibu dan anak tu...aku terus amek nombor giliran....pastu....tunggu la...sebaik saje Nombor giliran Amirul di panggil...aku dengan pantas menuju ke bilik pemeriksaan...dalam bilik ni...aku mula menjalankan tugas cam biasa...bukak semua baju Amirul...nak timbang berat....jeng...jeng...berat mirul dah naik...sebanyak 7.73 kg...huu...patutle semakin hari aku dukung...semakin sakit tangan2 ku...anak aku dah antap rupenyer....Nurse siap cakap die ni dah macam 6 bulan....huhu....

pastu...aku tunggu lagik...cam biasa la...lepas timbang berat, ukur tinggi, ukur dada, kepala....parents kene tunggu lagi untuk jupe nurse..nanti nurse tu tanya anak kite dah pandai apa....Mirul 4 bulan ni..aku tengok, dier tak pandai menerap lagik...riso aku...sesetenggah baby umo dah 3 bulan dah pandai menerap...anak aku..ngiring je...tu pun kalu dier rajin...kalu tak, dier baring ajek...sambil menendang...

Amirul dah mula nak tumbuh gigi....die dah gatai gusi...asyik nak mengigit aje...kalu ada something die nampak...die nak capai menda tu...pastu terus masuk mulut...bila aku tgk...gusi die dah mula nak terbukak...macam 2 batang ajek...tapi tak tahu la...betoi ke tak...mak aku cakap, die nak tumbuh gigi la tu....erm...awainyer dier nak tumbuh gigi...Amirul ni kecoh orang nyer...yang aku heran...kalu orang tu die tak penah kenai...die senyap ajek...hehe...macam malu2 lak...hehehe

erm...ada ke patut...time aku bawak mirul nak p check up...ada sorang nurse ni cakap..."ni adik ke?anak sedara?"...aku heran...sambil menjawab "ni anak saya...anak sulung..."......nurse tu senyum..."ingat adik...sebab muke awak cam budak2 je...huhu"....aku tersenyum malu...bila aku bgtau kat hubby aku...die kata "mulala tu nak perasan...."hehe...die yang jeles sebenor nyer...betoi ke aku masih seperti dulu....haha.....

sekarang ni aku dah mula ajar kat mirul duk dalam walker....sian die aku tgk...badan die dah macam lembik...bila aku letak dalam walker cam...penyek je die dalam kete tu...tapi nak wat cam mana....aku nak wat keje senang...die ni kalu tak nampak muke aku...susah hati...riso aku hilang agaknyer...hehehe.....

erm macam tule kisah nyer....

Saturday, November 7, 2009

mengandung??????






hehe...ni gambo2 aku time perut boyot...saje wat paparan kt sni...tak de koje len nk wat...

gelagat Amirul....

video time Bidio ni aku rakam...aku saje nak nyakat anak aku ni ..rupe2nyer susah beno nak suh anak aku nangis....keras beno hatinyer....

Tuesday, November 3, 2009

Perkembangan Bayi 4 bulan ke atas amat pantas...

MEMERHATIKAN perkembangan dan kebolehan bayi berusia empat bulan ke atas memang menyeronokkan kerana dalam tempoh ini perubahannya memang pantas.Hari demi hari ada saja kemajuan yang dicapainya dari segi pertumbuhan dan kebolehan fizikalnya.Kiranya sebelum itu mereka masih belum mampu mengangkat kepala kerana leher masih lembut. Kini mereka sudah boleh mengawal leher dengan baik dan mampu mengangkat kepala buat jangka masa yang lebih panjang.Menurut panduan perkembangan bayi yang dikeluarkan oleh Heinz Nutrition Consultancy, selepas empat bulan ada bayi yang sudah mula belajar menggolekkan badan dan berkebolehan mengikut arah sesuatu objek umpamanya jika diacah oleh ibunya.Mereka juga sudah pandai mengenali ahli keluarga atau wajah-wajah yang selalu dilihatnya terutama sekali mereka yang sering mengasuhnya.

Dari segi kebolehan memegang sesuatu, bayi dalam usia ini telah mula pandai memegang permainan kecil yang diberikan pada tangannya. Suatu yang sering dilakukan mereka memasukkan apa saja yang dipegangnya ke mulut.Berat badan juga telah menjangkau dua kali ganda daripada berat semasa dilahirkan.Apabila bayi telah menjangkau usia lebih enam bulan pinggang mereka mulai kuat dan tegap. Mereka sudah boleh duduk tanpa dipegang.

Kebolehan bergerak juga meningkat, sudah boleh merangkak atau berjalan jatuh apabila usia lebih daripada sembilan bulan.Ibu bapa mungkin seronok bermain dengan anak-anak pada peringkat ini kerana anak sedikit sebanyak sudah pandai meniru gaya orang lain dan sudah pandai menunjukkan perasaannya.Berat badannya juga meningkat sebanyak 100 gm setiap minggu mulai enam bulan ke atas.Kemampuan makan juga bertambah bagi meningkatkan tumbesarannya sehingga satu tempoh tertentu.

Biasanya, bayi mula tumbuh gigi apabila usia mereka menjangkau enam hingga tujuh bulan atau lebih daripada itu.Pertumbuhan gigi ini akan disertai oleh demam dan ibu perlu tanganinya dengan memberikan ubat demam. Sebaiknya bawa anak berjumpa doktor bagi memastikan anak diberikan ubat yang bersesuaian.Sebaik sahaja anak mencapai usia setahun dia telah mempunyai enam hingga lapan batang gigi.Gigi gerahamnya yang pertama akan tumbuh apabila mencapai usia 12 hingga 15 bulan.

Gigi gerahamnya yang kedua pula akan tumbuh apabila berusia dua tahun.Pemakanan yang sihat serta amalan menjaga gigi yang baik adalah digalakkan untuk mengelakkan kerosakan gigi.Ketika ini ibu boleh menerapkan amalan kebersihan gigi yang baik ketika anak mempunyai gigi pertama lagi.Sebaiknya bersihkan gusi bayi dengan kain lembut yang bersih yang dilembabkan terlebih dahulu.Apabila bayi telah mempunyai 20 batang gigi, bolehlah mulakan membersihkan gigi anak dengan menggunakan berus gigi yang lembut dan juga ubat gigi yang sesuai tidak terlalu berangin kerana anak belum bersedia menggunakan ubat gigi yang demikian.Bagi mengelakkan gigi daripada cepat rosak dan bertukar menjadi merah. Jangan membiasakan anak menghisap susu atau jus daripada botol susu sehingga terlena.Sebaliknya beri mereka menghisap susu sehingga kenyang sebelum tidur dan kiranya mereka mahu menghisap susu juga ketika tidur isikan dengan air kosong.

Sumber dipetik dari : http://mforum2.cari.com.my/archiver/?tid-209317.html

Tuesday, October 27, 2009

Impian....sebuah rumah....

rumah??huhu..aku kepingan ada rumah sendiri..
dulu, pas kawen..mak aku ada ajak aku duk sekali ngan die...tapi hubby aku xmo...alasannyer, nak p koje jauh....memang betoi pun...sian die plak...jauh nak p koje...so, aku decide nak duk kat kuale kangsar..sementara ni aku duk la bersama kakak ipo aku...yang juga telah bersuami..hermmm..masalahnyer skrg...bukan aku tak berapa suke duk sekali..tapi tule tak berapa elokla kan nak duk sekali..terutama kakak ipo aku pun tu dah berkahwin...so aku ajakla hubby aku pindah duk umah len...nak tau apa jawapan hubby aku..."buat sementara ni kite duk la sekali...ala, yop (panggilan abg ipo hubby aku) bukan selalu balik pun...die kan duk umah isteri tua die...kalu akak ada barule die datang umah ni"untuk pengetahuan semua, kakak ipo aku ni keje shift (kilang), so jarang la ada kat umah...erm...jawapan hubby aku bikin hati aku tak pueh....

aku tanya lagi..."kalu kte bile umah sendiri, akak ikut sekali ke duk ngan kte???"....herm...hubby aku cakap.."kalu yop xde bagi umah..maybe akak ikut sekali...kan tanggungjawab abg.."huhu..boleh ke jawapan macam tu???herm...aku rase kalu seseorang tu dah kawen tanggungjawabnyer mesti la kt suami...kan??kan??huhu...

bukan aku tak suke duk sekali, dan bukan aku tak suke kakak ipo aku..die baik sangat...layan aku pun baik....tapi tule banyak sebab aku tak nak duk sekali...
sebab2 aku tak nak duk sekali ialah:-
  • aku je yang selalu duk kemas umah...huhu...penat...kalu umah sendiri tak de la rasa cam di dera je...hehe..kalu dah share umah..kene le jugak share tenaga...betoi x????
  • aku nak masak ikut selera aku, aku tak tau selera kakak ipo aku macam mana...huhu
  • aku nak idup berdikari....aku nak duk ngan hubby dan anak2 aku je...herm...
  • nanti mirul dah beso dan ada adik2nyer deme nak tido kat mana....sian kat deme..takkan le nak duk tido sekali ngan aku hermmm....susah jugak tu...
  • kalu duk sekali ni tak de privacy langsung...nak manja2 ngan hubby pun malu....
  • aku nak kemas2 sebarang pun takut, kalu terbuang barang2, yang sepatutnyer di buang...tapi deme tak nak buang...contoh:- bekas Axion...
  • deme suke buat sampah kat dapur...huhu...aku tak suke le tgk umah selepah2 ni...sebab aku dididik dgn keadaan umah yang tak berselepah...
  • aku nak renovate umah aku...kalu duk sewa umah org susah nak renovate...
  • aku segan le, ngan suami kakak ipo aku tu...malu....
  • mak ngan adik-beradik aku nak datang menziarahi aku pun susah....
  • dan banyakle...alasan yang susah aku nak cakap....aku nak gak umah sendiri...huahua....
selepas kejadian rumah2 ni...aku majuk la ngan hubby aku...aku rase cam tak suke je...susah le...pastu die pujuk aku...
"ayg bagi le masa kat abg...kalu yop dah pencen...mesti die bagi umah kat akak...akak pun dah nak jadik supervisor...mest la die pikir masa depan deme kan...bagi abg masa 2, 3 tahun lagi...ekonomi dah stable..kite carik umah len ek...utang abg dah kurang...kte carik umah erk...jangan le majuk lelama...sedih abg...abg pun nak gak duk berdikari tak nak bergantung ngan adik-beradik je...hope ayg faham abg erk...."
demi menjaga hubungan suamiisteri ni...aku cube untuk faham...aku akan bersabo dan memahami situasi hubby aku...hermmm...pastu aku berfikir kalu aku koje mesti aku dapat mencarik sebuah rumah impian aku...hehe....

Thursday, October 22, 2009

perkembangan Amirul...

20 hb 10 haritu..aku bawak Amirul p klinik kesihatan ibu dan anak...untuk monthly check up...bagi mendapatkan suntikan dan pemeriksaan biasa cam ukuran berat, panjang...misi akan tanya anak dah pandai apa....n banyak la persoalan dan kemusykilan kte leh tanya kat misi tu...
untuk timbangan berat Amirul kali ni, mirul naik 760 g...bulan lepas berat die mencecah 6.38 kg...bulan ni lak, 7.14 kg...time nak timbang tu cam besa la..kalau baby wajib kene tanggai baju..bio deme BOLIN je..pas timbang..kene ukur tinggi lak..tinggi mirul 66 cm...mmm tinggi gak anak ku ni...macam mak jugak..
kali ni Amirul kene cucuk imunisasi kali ke 2, DTap-IPV/HiB bagi dos ke dua...cucuk pertama mirul demam jugak sehari...tapi yang aku kagum terhadap hero aku ni..kene cucuk..tak penah nangis...heran aku..die ni tahan sakit gak...sesetengah baby kalu dah kene cucuk tu..meraung...die ni senyap je...misi pun selalu puji die...hehe...kuat beno anak mak ni...

perkembangan Amirul lak, die dah pandai senyum, menjerit...mengagah,,,,dan pandai isap jari..bila pegang pandai nak melompat...bila org angkat...menjerit gembira..agaknyer die letih kut asyik baring je..ehehe....bila nak susu..mulala kaki die cam start moto...pandai nak angkat punggung..tapi tak pandai nak ngiring lagi..huhu...Amirul dah pandai kenal org terutama mak die...pantang nmpak atau dengo suare mak dier pasti dier berusaha mencari mak die sampai jupe...huhu...klu ayah die cium kuat2 ke, die pndai marah...nk tumbuk la..menjerit la...sampaila dier menangis...Amirul klu marah sangat2..susah nk pujuk...huhu..keras beno hatinyer...

seronok tgk gelagat dier..tiap2 hari ada je yg bikin wat hatiku gembira tgk dier..terutama bila aku tgk amirul tido....lasak...huhu...dan aku gembira tgk anak aku semakin membesar..

Tuesday, October 13, 2009

Tanggungjawab Isteri Dan Emak

hehe..dah lama tak tulis blog nih..sekarang aku ada kerjaya baru...bercucuk tanam di facebook,hehe...erm...bila aku ada free time, aku upgrade le aku nyer ladang tu..sekarang dah membesar, mcm2 aku tanam...selain tanaman ada aku bela binatang peliharaan....

harini aku nak citer pasai apa erk...erm...harini suamiku yang tomey tu...pg penang..ada kursus selama 3 hari 2 malam...tinggai la aku bersama anak tercinta...menurut beliau, beliau menghadiri kursus ICT,hurmmm....harini sungguh busan...pagi ni aku nak bercerita mengenai tanggungjawab aku tiap2 hari....

pukui 6 lebih aku bangun..coz nak solat subuh...pastu aku wat le apa yang patut di ruang dapur tu..buat ayo tuk suamiku, wat bekfas..tuk dimakan..basuh pinggan dan seangkatan dengannye...then, aku mula mengutip baju kotor untuk di basuh...kutip..kutip dan kutip lagi...pastu aku menyapu sampah...rumah ni kene rajin menyapu sebab tiap2 hari ada je habuk..dan persekitaran yang berabuk tak elok tuk pertumbuhan Amirul..hehe...sapu..sapu dan sapu lagi...mop lantai....dah pueh hati...

opss...lupa lak nak kejutkan suamiku tuh..die ni kalu tak kejut...tak p koje le jawabnyer...lepas kejut die...aku mula menukarkan pampers Amirul...dah lenjun...banyak beno die kencing...pas tu susukan Amirul..die tdo balik..kalu Amirul tido balik, senang la aku nak mengemas rumah...hehe tanpa gangguan die yang gemor menjerit nih...
pastu aku uruskan pakaian suamiku ni..makan pagi die...dan tgk die p koje...aku terus sambungkan keje yang terbengkalai td...pas siap semuanye contohnye...basuh baju...basuh bilik ayo ke, (kalu rajinla), basuh toilet...sapu kat ruang halaman luo...kotor gler...barule..aku kejutkan anak ku itu...dalam pukui 9 lebih jugak la...

aku mandikan pulak Amirul lak...wangi2 kan die...main ngan die jap...dah letih aku bagi susu, die titon balik...giliran aku makan lak...lapo nih..sambil makan bukak tenet...tgk facebook, blog, friendster, email dan YM....dalam kul 11 lebih aku mula menuju ke dapur...nak mereka2 masak lak...kalu aku malas, aku tunggula suami aku balik...aku dan dia masak sama2...hehe...kalu aku rajin..aku masak la....habis masak...anak aku bangun blik....lapo..bagi susu...dia main2 jap...pastu tido balik....

aku lak mandi2 dan solat zuhur..pastu tgk Manjalara, Secantik dan seburuk rupa..pastu tido kejap,..letih...dalam pukui 4, Amirul bangun nak susu...bagi susu...pastu mandikan die...bagi pakai baju tido...bagi susu balik...sambil tgk citer sumpah bunian...sambil tgk Facebook dan BerYm jap...pastu aku solat...bila malam menjelma dalam pukui 10 lebih aku tido la..begitula rutin harian ku...letih sangat...tak taula kalu aku koje macam mana....???agaknyer makin kurusle aku....

Monday, October 5, 2009

Selamat Ulang Tahun Perkahwinan yang Pertama Sayang...





sayang....genaplah setahun kte berkahwin...tak sangka begitu cepat masa berlalu kan sayang...dalam masa setahun ni pelbagai cabaran kte lalui...dari sekecil2 alam hingga la sebesar2 alam...semuanya kte lalui bersama...Alhamdulliah...kte telah dikurniakan rezeki melimpah ruah...terutama kelahiran anak sulung kte Muhammad Amirul Ikhwan...sekarang ni Amirul semakin membesar...sudah mempelajari pelbagai benda...dah pandai senyum..membebel...mengagah...pandai memberontak...pandai isap jari...huhu...bahagianyer dengan kehadirannye...Alhamdulliah...

aku bersyukur ke atas nikmat yg ada....Semoga ikatan perkahwinan ini kekal hingga ke akhir hayatku...Amin....
buat suami tersyg...terima kasih syg...utk segalanye..luv u...dan buat mirul...mak sentiasa sygkan mirul..mirul permata hati mak...mmmuah...ciuman utk anak mak....

Friday, October 2, 2009

hidangan terbaru....percubaan yang baik...


ni le udang galah yang dibeli hubby aku kat kolam membe die....sekilo rm 30..beso2 udangnyer...aku berfikir sejenak..nak masak apa erk...???think..think...da..da...idea is coming...aku nak masak udang galah goreng berjintan...jeng2,,



menu ni aku tgk dlm tenet hrtu...so aku nak mencube la...adakah masakan aku ni menjadi...



mule2 bersihkan udang tersebut...dan gorengkan dulu....mcm kt atas ni...



ha,...ni adunan bawang putih, bawang beso bersama cili kering di blendkan...and tumiskan dier bersama serai...pastu dah jadik naik minyak masukkan santan bersama jintan manis dan jintan putih..tumis sampai pecah minyak dan msukkan udang...yang digoreng...



jeng2.....siap.....sedap, menyelerakan.....


apa lah mak aku ni duk masak...sedap ke masalahnyer...hehe...apa2pun mak tetap the best...hahahaha, selamat mencube...





Tuesday, September 22, 2009

Raya Tahun 2009

Amirul bersama Ayahnyer....

Aku ngan hubby aku kat umah mak kandung aku
nile member aku yang rekemen kan aku ngan hubby aku..tahniah buat kome

ni le family aku yang di sayangi...

eida time nikah...aku jadi penyokong die...hehe

raya tahun ini penuh bermakna bagi aku...

y?
coz raya tahun ni aku beraya bersama suami serta anak tercinta..walaupun anak aku tak tahu apa erti raya, tapi bagi aku dan suami berasa raya tahun begitu bermakna dan terindah kerana kelahiran Muhammad Amirul Ikhwan...aku bersyukur dengan nikmat Tuhan.Alhamdulliah.....raye tahun nie, aku beraya di sebelah keluarga aku dulu, di ipoh...balik ke kampung manong dan teluk perang...raya ke 3 dan ke 4 lak aku beraya di sebelah hubby aku...raya ke 5 dan ke 6 aku balik ipoh coz my besfren nak kawin...citer pasai kawan aku nie....dia la yang rekemen kan aku ngan hubby aku...
tahniah is n eida...hope hubungan kome bahagia hingga ke akhir hayat...

















Monday, September 14, 2009

Apa yang Penting....KERJASAMA...

ni aku nak citer sikit tentang Kerjasama...apa yang kome paham tentang kerjasama....aku pun sendiri tak faham tentang kerjasama....tapi bila kita tgk sendiri, kita boleh nilai sendiri makna kerjasama tu...betoi x???

semalam, aku bersama hubby, dan kakak ipo aku yang duk sekali ngan aku..berbuka puasa bersama di rumah kakak hubby aku..yang bernama nyah...walaupun mereka ketiadaan ibubapa, tetapi mereka masih mempunyai hubungan yang baik...aku kagum akan itu...walaupun masing2 ada kehidupan sendiri..berkeluarga...tapi still boleh bermesra...berkongsi..dan yang paling penting kerjasama...deme boleh berbincang mengenai ibubapa, ingat kenangan time kecik2 dlu...time ada arwah mak dan ayah dulu....bagi aku hubungan itu harus di contohi...time tak ada kedua2 ibubapa ni la, kita nak tgk macammana sesebuah adik beradik tu boleh bekerjasama dan menghandlekan hubungan mereka....aku betoi2 terharu dengan suasana seperti itu....

time reraya macamni la..kenangan bersama mak ayah..mengamit memori di ingatan...herm...sian deme terutama kakak ipo aku yang sorg ni...die tak ada anak lagi..mesti dia sunyi tapi nak wat macammana belum ada rezeki lagi...apa2pun aku suke tgk deme take care each other,,,

apa2pun aku nak ucapkan selamat berpuasa dan selamat menyambut hari lebaran buat teman2 yang mengenali diri ni...mintak maaf dari ujung rambut sampai le ujung kaki...kalu ader salah silap...termakan sumething..halal2 kan la...huhu....harini aku balik ipoh nak beraya kat sana...nak tolong mak buat kuih mueh..huhu..sayonara,......

nyam..nyam...

sayur campur...ada cendawan, lobak, bunga kobis, tomato, dan daging.....di masak oleh hubby aku yang temuk tu....
ni plak resepi baru aku, aku cari dalam buku masakan...ketam bersos lada hitam....ni aku yang wat khas untuk hubby aku...

roti goreng ngan telur, pastu dalam dibungkus dengan hot dog...digulung dan disaluti oleh sos dan mayonis...sedapnyer....

ni agar2 pelbagai warna..yang dibuat bulat2....nyam..nyam...sedapnyer...
ni menu aku berbuka hari sabtu haritu....
menyelerakan........huahua....

Saturday, September 12, 2009

Shopping baju tuk Amirul...






comey dak...
Lokasi shopping : The Store, Kuala Kangsar, Hari2 Kuala Kangsar...
Tujuan : Baju raya dan harian tuk mirul..nak beli baju melayu..x de saiz....yg cantit tuk raya, yang tak berapa comey tu..tuk pakai kat umah...



Friday, September 11, 2009

Jodoh Oh Jodoh..

Renung2kanlah sedalam2nyer.....

TIDAK!
Jodoh tiada kaitan dgn keturunan.hanya belum sampai masanya. ia bagai menanti jambatan untuk seberang. kalu jambatannya panjang. maka jauhlah perjalanan kita,....

ada org jodohnya cepat sebab jambatannya singkat. usia 25 tahun rasanya belumlah terlalu lewat. dan usia 35 tahun belum apa2 kalu sepanyang usia itu telah digunakan untuk membina kecemerlangan. nyatakanlah perasaan dan keinginan kte itu dalam doa2 dlm semayang. Allah sentiasa mendengar.

wanita baik untuk lelaki yang baik, sebaliknya wanita jahat untuk lelaki jahat. biar lambat jodoh asalkan mendapat Mr.Right dan biar seorang diri drpd menjadi mangsa lelaki yang tidak beriman kemudian nanti.

memang kita mudah tersilap mentasir kehidupan ini. kita selalu sangka, aku pasti bahagia kalu mendapat ini. hakikatnya apabila kita benar2 mendapat apa yang kita inginkan itu, ia juga dtg bersama masalah.

kte selalu melihat org memandu kereta mewah dan terdetiklah di hati kte, bahagianya org itu. hakikatnya apabila kita sendiri telah memiliki kereta mewah kte ditimpa pelbagai kerenah. tidak mustahil pula org yang memandu kereta mewah walaupun sememangnya tidak mewah terpaksa membayar lebih tatkala berhenti untuk membeli durian di tepi jalan. org lain membeli dengan harga biasa, kta tepaksa membayar berlipat ganda.

Ketika kte terperangkap dalam kesesakan jalan raya, motosikal mencelah-celah hingga mampu berada jauh dihadapan. Kte pun mengeluh, alangkah baiknya kalau aku hanya menunggang sebuah motosikal seperti itu dan cepat sampai ke tempat yang dituju. Padahal sipenunggang motosikal mungkin sedang memikirkan bilakah dia akan memandu kereta di tgh2 bandar raya.
Bukan semua yang kte sangka membahagiakan itu benar2 membahagiakan.Bahagianya mungkin ada tapi deritanya juga datang sama. Semua benda, pasti ada baik buruknya.

Demikian juga perkahwinan. Ia baik sebab ia dibenarkan oleh agama, sunnah Nabi, sebagai saluran yang betul untuk melepaskan shahwat di sampingmembina sahsiah dan sebagainya, tapi ia juga buruk sebab ramai org yang berkahwin hidupnya semakin tidak terurus.
Ramai orang menempah neraka sebaik sahaja melangkahkan kaki ke alamberumahtangga. Bukankah dengan ijab dan Kabul selain menghalalkan hubungan kelamin, tanggungjawab yang terpaksa dipikul juga turut banyak? Bukankah apabila kte gagal melaksanakannya, kte membina dosa seterusnya jambatan ke neraka?

Berapa ramaikah yang menyesali perkahwinan masing2 padahal dahulunya mereka bermati-matian membina janji, memupuk cinta kasih malah ada yangsanggup berkorban apa sahaja asalkan segala impian menjadi nyata?
Jika tidak sanggup untuk bergelar isteri tidak usah berkahwin dulu. Jika merasakan diri belum cukup ilmu untuk bergelar ibu ataupun ayah,belajarlah dulu. Jika rasa2 belum bersedia untuk bersabar dgn kerenah anak2, carilah dulu kesabaran itu. Jangan berkahwin dahulu sebab kenyataannya ramai yang tidak bersedia untuk melangkah tetapi telah melompat, akhirnya jatuh terjerumus dan tidak jumpa akar berpaut tatkala cuba mendaki naik.
Berkahwin itu indah dan nikmat bagi yang benar2 mengerti tuntutan2nya.
Berkahwin itu menjanjikan pahala tidak putus2 bagi yang menjadikannya gelanggang untuk mengukuhkan iman, mencintai Tuhan dan menjadikan syurga sebagai matlamat. Berkahwin itu sempadan dari ketidaksempurnaan insan kepada kesempurnaan insan - bagi yang mengetahui rahsia2nya.

Berkahwinlah kte demi Tuhan dan Nabi-Nya, bukan berkahwin kerana perasaan dan mengikut kebiasaan. Jodoh usah terlalu dirisaukan, tiba masanya ia akan datang menjemput, namun perlu juga anda membuka lorong2nya agar jemputan itu mudah sampai dan tidak terhalang. ”

Apa yang sedih, biarkan ia pergi....

Mengingat-ingat masa lalu dan bersedih hati kerananya adalah satu tindakan bodoh dan gila. lebih dari itu, ia boleh mematikan kehendak dan membinasakan masa depan. bagi org yg waras fail masa lalu itu sepatutnya dilipat dan disimpan bukan dibuka dan dipersoalkan. ia perlu ditutup selama-lamanya dan dikurung di dalam penjara kelupaan, diikat dgn gari di dalam kurungan y kuat hingga x dpt dikeluarkan. ianya perlu diperap sedemikian rupa supaya ia tidak terkena cahaya, supaya ia x kembali dgn kesedihan, diperbaiki dgn kedukaan,kerana ianya sudah berlalu.
jgn biarkan hidupmu dihantui masa lalu, jgn biarkan dirimu sentiasa dibayang-bayangi oleh sesuatu yang sudah berlalu. lepaskanlah dirimu dan pengaruh dan bayangan masa lampau. adakah anda mahu mengembalikan sungai kpd sumber mata airnya, memulangkan matahari kpd tempat terbitnya, mengembalikan kanak-kanak ke dlm rahim ibunya. air susunya kpd puting susu haiwan dan air mata kepada mata? sesungguhnya meratapi masa lalu dan menangisinya akan membuatmu terbakar dgn apinya. kembali ke pangkuan masa lalu sama sahaja dgn meletakkan diri dlm kemelut dgn tragedi yg menakutkan.
hidup sambil mengungkit-ungkit masa lalu bermakna menyia-yiakan masa sekarang, mengiyak-goyak perjuangan dan memporak-perandakan masa kini. tidak ada gunanya menghuraikan dan memanjangkn cerita perjalanan masa kerana ia sama sahaja dgn memutarkan semula perjalanan sejarah. malangnya kita tidak mahu berusaha menangani masa kini sebaliknya kita sibuk memikirkan masa lalu kita.

kita menyia-yiakan istana-istana yang megah sebaliknya kita sibuk pula menguruskan keruntuhan bangunan lama. sesungguhnya manusia tidak perlu menoleh atau berpaling belakang keran hembusan angin sentiasa menghala ke depan, air mengalir pun menuju ke dpn, kafilah berjalan pun ke depan. justeru itu, janganlah cuba menentang arus dan aturan hidup serta sunnah alam.

Thursday, September 10, 2009

When You Believe

sometimes we can't just believe in anything....especially when starting to believe in someone...
however do you always need a reason to believe?..can you just believe in something about doubt?
can you just trust in anything without even asking?

sometimes we can...but mostly we can't...

until we can trust ourselves to do the right things and say the right words the others
and do the act o kindness sincerely.
it's hard or us- human- to trust each other...

still i hope soeday we can be a BETTER PERSON, and making this world a BETTER PLACE
to live in for the future..

but trust me, when you really trust your believe system ANYTHING will come true.
believe me....

Wednesday, September 9, 2009

Menu berbuke pose hrni....

sotong masak kunyit....
kerabu sotong....
ni menu aku berbuka harini, sotong goreng kunyit ngan kerabu sotong yang telah dimasak oleh suami aku yang tomey tu...harini die rajin sikit, so dia masak la...aku hanya menjadi pembantu yang menolong memotong sutun, dan bahan2 yang lain....sedap gak la masakan ini, membuat aku bertambah2 ketika makan...nyum,,,nyum.....sedapnyer.....

Thursday, September 3, 2009

kerinduan pada insan2 ni.....

aku rindu sama adik2 aku...walaupun tak jauh kuale ngan ipoh....tapi aku rindukan sama deme..tunggu akak balik kte wat kuih raya sama2 erk...
aku rindu jugak kat member aku sorg nie...dengo kabo dier bakal bertunang ngan abg askar...bulan 9 nie abg askar nak risik die...erm bahagianyer..arituh ada krisis ngan abg askar, teruk gak la deme gaduh...skrg dah ok dah...gambo ni aku amek time nek moto, singgah jap kat station minyak coz ujan....rindunyer zaman bujang....

insan ni nama kak shida, td die ym aku kata aku tak letak gambo die...dalm blog nie...hehe..janganle majuk kak shida, aku tak letak bukan bermakna aku lupa...semua ada dalam ingatan, tiap apa kte penah lakukan..makan megi dalam satu pinggang, makan mcd, makan kedai mamak, makan sate bersama2...semua still dalam ingatan...kak shida ni, sekrg keje akaun kat kulompo...miss u...

rindu gaks kat kengkawan mysltc....ntah kerinduan ni mencengkam lubok hati aku...wa...nak nangis....oklah tuk semua kengkawan mysltc, slam ramadhan..tuk semua....

ni eida ngan tunang dier...rindu sama kamu...besfren aku time sekolah menengah dlu...die bakal berkawen lepas raya nie...hehe beshnye..die la org yang kenalkan aku ngan suami aku nie...hehe...tolong carik jodoh tuk aku....

aku jugak rindu kat mama izza, bakal menjadi mama kat baby die...skrg keje kat mysl...tiap2 hari aku YM die...kandungan die dah 6 bulan...rindu sama kamuk...

lina idayu sekrg berada di sabah...tercapai gaks impian die nak ke sana...belajar geologi kat U sabah...wah2...time aku dalam pantang dier ada kol aku..tanya kabo aku ngan baby...dan dier skrg dah mula bercinta ngan sumeone...semoga dier bahagia dengan insan yang dicintai...

ni laks kak ayu, arituh die kol aku pakai no baru....aku rindu kat gelak ketawanye..sekarg ni jadik cekgu kat Bentong...sore die pun dah matang...wow kagum aku..die suh aku carik bf tuk die...erm aku dah lama tnggaikan dunia agensi jodoh nie...

rindu kat kak mir, kak zira, kak lina, yin....sahabat aku time aku belajar isyarat dlu...skrg nie deme dah ada hala tuju sendiri...kak mir dah jadik cekgu dan mula jatuh chenta ngan chenta hatinyer, kak lina dah jadik penjaga library kat INTAN PJ dan mule tanam azam, kak zira laks ngan keje die kat JKM bersama pok cit beshnyer, yin laks dah jadik workerholic, pagi keje interpreter kat poli ungku omar malam laks keje part time kat the store...AKU???

ni wan mazliza, besfren aku sampai kini...time aku kat nganu dlu...die la sahabat yang memahami aku..walau aku ngan die selalu gaduh, tapi maybe gaduh2 tu merapatkan aku ngan die lagi. arituh die msg aku, tanya kabo aku ngan baby...die kata bulan 12 ni nak dtg cni jupe aku...erm sonoknye dah 8 tahun aku tak jupe dier..time aku mula berpisah ngan dier, aku sllu nangis...tersentuh jiwa kepompuanan aku nie,..hehe

yanie, best friend aku time form 3 dulu...dah kawen dah die....semalam dier bagi msg..aku laks tak reply..coz penat ngan baby meragam...sori ek syg...nanti ada top up aku msg ko...ko macam mana erk?dah ada baby ke?
naim yang ku rindui, yang senantiasa menjaga aku di PKMD Kinta, ketika Praktikel.

Apalah ko buat sekarang nie?dah lama tak kontek ko...sori aritu aku tak dapat p kenduri umah ko, coz aku kat kuale kangsar..sedara hubby aku wat kenduri laks....tetibe je teringat tentang ko laks....apa2pun mana adiah tuk baby aku...ko janji nak belikan...hehe










Aku benci.....

"apa nak jadi, pagi ni penentu segalanya..."suara mak di corong telefon betoi2 buat aku sedih dan malu....tapi apakan daya aku hnya seorang anak...yang tak boleh masuk campur hal mereka....aku tahu mak marah bertambah geram dengan sikap abah....kenapa erk, lelaki ni bila susah dengan kte, tapi bila dah senang....carik org lain...???tak sempurnakah layanan seorang isteri terhadap mereka sehinggakn sanggup menduakan isterinyer???dah ada anak, carik pompuan lain....carik masalah lain....erm....aku nak benci, tak boleh..dier ayah aku...tapi aku juge seorang isteri malah seorang ibu kepada seorang anak....aku faham perasaan mak...lebh2 lagi bila kte dah bagi seribu kepercayaan kat deme...tetiba deme buh tahi kat kepercayaan kte....

apa yang aku harapkan...bialah mereka membuat penyelesaian yang baik....bukan mengikut perasaan semata2..kalu aku ditempat mak...apa yang keputusan yang bakal aku lakukan???

dan kalu korang berada ditempat mak aku, apa korang buat???

Tuesday, September 1, 2009

saat indah...



9 bulan kte hamil kemudian melahirkan dan seterusnya menyusu serta melihat die membeso hingga dia menyambut ulang tahun yang pertama. semua itu adalah detik2 yang begitu mencabar but penuh makna dalam hidup. ibarat menatang sebuah pasu kristal (handle with care), begitula diumpamakan sebuah kehamilan, kelahiran dan bulan2 awal baby kte. ingatkah kte tentang ujian kehamilan yang pertama yang kte jalani dengan penuh debaran???terujakah kte bila kte rasakan denyutan dan tendangan pertama di dlm rahim?menakjub bukan??

kte akan mula tertanya2 apakah jantina si kecil, bagaimana rupanyer?adakah hidungnya seperti mak atau matanya like ayah?bagaimana ragamnyer kelak?husband kte pula tentu berbangga coz dia bakal menjadi papa tidak lama lagi. dia mungkin akan menjadi penasihat perubatan tidak bertauliah, menegah kte daripada makan itu, dan ini. atau melakukan perkara yang menjadi pantang larang. jangan pelik maybe ada ibu mertua kte yang sgt prihatin pada kte, keluarga dan rakan taulan mula memberikan pelbagai nasihat, tips dan komentar ttg kandungan kte. sebagai contoh, jika perut kte melebar ke tepi, katanya perempuan dan jika perut kte bujur ke depan katanya anak lelaki. kte tentu tergelak bila semua org menumpukan perhatian kpd kte.

semakin beso kandungan kte, keselesaan sudah tidak wujud lagi dlm diri kte, serba-serbi pergerakan kte jadi serba tak kene. nafas pulak akan jadi tercungap-cungap, kerap ke tandas. bkn sje kte malah seluruh keluarga jadi kelam kabut bila mengetahui kte sudah hampir bersalin, lebih2 lagi sekiranya baby kte adalah cucu sulung dalam keluarga.tentu datuk dan nenek, pak cik, mak cik hendak melihat cucu sulung.

selepas berhempas pulas menahan sakit kontraksi, akhirnya dia terpacul keluar dengan laungan pertama bagaikan adiwira yang telah berjaya menyelamatkan dunia. ya, itula baby kte yang kte nanti2kan selama berbulan2. menarik bukan bila satu makhluk kecil yang begitu rapuh mempunyai kuasa memukau dan mencairkan hati semua org. itulah kuasa kasih sayang yang tidak boleh dibeli dengan wang ringgit ataupu ditukar ganti.kuasa itulah yang menyambung zuriat manusia dari generasi ke generasi.
hari2 pertama sebagai ibubapa tentu membuatkan kte gusar, kurang berkeyakinan dan cuak. betulkah cara memegang baby?beginikah cara menyusukan baby yang betul?kenapa dia menangis?dia tak suka kte kah?adakah dia sakit?.....begitu banyak persoalan bakal timbul dalam diri kte. semua jawapan itu akan kte ketahui dan pelajari melalui pengalaman sehari2 menjadi ibuabapa.......