IKATAN CINTA KAMI

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Tuesday, December 21, 2010

Kisah Amirul..

ok le...kali nie citer pasai anak teruna yg semakin membesar dan sangat lasak nie...
aduh, x terlayan mak ngan kerenah die...kalu ada ayah balik baru boleh mak berehat kalu x asyik kene terkam dek die la...
sejak akhir2 ni, hero mak yg sorang ni...sangat le manja dengan maknya...ntah le kenapa??tapi selalu nak peluk, cium..merengek suruh dipujuk...agaknya die dapat tau ke die nak dapat adik...lepas nie die x boleh manja lebeh2 dah...ooohhh...mak x larat nak melayan die..
sekarang nie...Amirul sudah berminat untuk belajar berdiri sendiri..disebabkan rumah aku nie xde sofa ke, meje ke, tak boleh la die nak memanjat...tapi kalu katil tu..die dah tunjuk minat nak panjat...pernah 1 hari tu aku terkejut tgk die berdiri sendiri tanpa di pegang oleh sesiapa...rase nak menangis..tapi kaki die tak pandai lagi nak bergerak berjalan...mengigil2 lagi...agaknya x kuat lagi kut...kalu kat umah opah tu...mulela die panjat meja, sofa, kerusi rotan...Alhamdulliah...cepat2 le berjalan syg...tak de la mak lelah nak mendukung kamu kalu nak berjalan ke mana2...hehe..
mulut pun makin riuh...dah pandai sebut banyak perkataan terutamanya...mak, ayah, tv 3, lolipop, susu...emmm...semakin besar, semakin banyak akal die..baru2 nie, Amirul demam campak...banyak bintik2 merah naik kat badan die...mule2 die demam mengejut..tetibe je panas badan die...sehari je pun...pastu kua bintik2 merah kat muke, badan dan kaki...skrg nie bintik2 merah banyak kat kaki...dan dah berkurang pun...Alhamdulliah...

bulan depan Amirul dh nak masuk 1 tahun 6 bulan, ada monthly check up kat klinik...agaknya bila la mirul boleh jalan...tak sabo dah mak nak nengok anak mak nie berjalan...musti comel...klu bawak pegi mana2 ke,,gerenti ada org tegur, lelaki ke pompuan...huhuhu...nape muke Amirul nie Feminin ke...kuikui...

p/s : ok la Amirul nie menganggu..nak tekan2 nya laptop nie...dah kene babab seliang...degil bebeno...

Friday, December 10, 2010

Pengasuh..Yakin atau x?

selamat petang..

pepetang rupe ini, perut meminta-minta untuk di isi, ok lah...buat teh O panas2 berasap punya, amek 3 keping biskut kering cicah...sedap jugak...asyik makan nasi je..jemu sudah...sementara nak masak bihun goreng...alas perut dlu..kalau tak..alamatnya berangin le..kalu berangin, tau2 jela...muntah la apa lagi...xnak dah muntah2..seksa batin eden..bila sakit berangin nie seksa..memang ibu2 mengandung seperti aku nie, akan sentiasa berangin perutnya..seksa berangin nie, yele..semua serba tak kene..nak loya le, makan xlalu le, nak muntah le...untuk menghindarkan rase loya yg x tentu pasal nie...petuanya, asal lapar je sikit..terus makan sikit..jgn makan sekali banyak..lagi stu, pedas2 xelok untuk ibu mengandung..die akan mengundangkan rase loya tu...ni hasil pembacaan aku ngan pengalaman yg pertama dlu la...

semalam aku terbaca 1 blog akak nie, http://bicara-hati-mama.blogspot.com/search?updated-min=2008-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&updated-max=2009-01-01T00%3A00%3A00-08%3A00&max-results=13

sedih gler...aku beria2 menangis bagai nak rak..seperti kejadian tu berlaku pada aku..nasib baik mirul ngan ayah die tdo..kalu x, malu kejap..dan yg pasti aku sangat salute kat akak nie...sebab die sangat tabah dan kuat...aku pun x pasti...kalu kejadian nie berlaku kat aku..aku boleh ke sekuat dan setabah nie..? Ya Allah, sesungguhnya Engkau yang Maha Mengetahui dan Maha Besar...
sebelum aku baca blog akak nie, mmg aku dah tak percaya kat pengasuh...yele, dalam suratkabar, berita banyak kes2 melibatkan pengasuh..tapi lepas baca kisah nie..aku rase keyakinan dan kepercayaan aku mungkin tak de langsung pada pengasuh...bukan sesetenggah pengasuh teruk ghupe itu..tu le"hanya nila setitik habis susu sebelangga...",...
kita nie manusia biasa., bukan nak cakap aku nie jaga anak perfect gler...tapi bawah penjagaan kita sekalipun, kdg2 anak2 kita ada jugak jatuh, kdg2 kita cubit, marah, tampar...tapi mungkin die anak kita..kita xsanggup nak buat lebeh2...kalu anak org nie...ikut dan kita je..nak wat mcmmana sekalipun...
sebenarnya nak jadi pengasuh nie..bukanlah perkara mudah..org kata petik jari je...bohong la semua tu...nak jaga budak2 memerlukan kesabaran yg sangat tinggi...dan kita perlu ada rase tanggungjawab...kalu rase nak jadi pengasuh nie, sebab nak duit aje...baik tak payah...cubalah bayangkan anak2 kita akan diperlakukan seperti itu..bagaimana.?bagaimana perasaan kita...?marah, kecewa, sedeh, menyesal...huhu...emosi sungguh aku harini...mungkin hukuman di dunia dia terlepas...tapi ingat...di akhirat nnt akan terbalas..
ok la..emosi aku bila teringat cerita bab2 pengasuh nie..pada pengasuh yg baik2...aku tak delah menyalahkan semua pengasuh...cume melepaskan rase xpuas hati bila bab2 cenggini, undang2 malaysia x tegas...tak beri hukuman yg setimpal..huhu....aku nak bagi anak2 aku org bela pun..trauma, ngeri...
ok la lagi panjang aku tulis..lagi beremosi aku nie...emosi yg x stabil x elok untuk ibu mengandung...da...

p/s : mendidik anak sendiri..lagi puas..xsakit hati...

Monday, December 6, 2010

Pantang Org tua...

Salam 1 Malaysia...

Lama juge aku tak menulis pada Blog nie...
bukannya tiada masa..kemalasan yang menguasai jiwa dan naluri ini...hahaha....
gler, tekanan aku...kalau kemalasan ini tetap setia dengan aku..semua kerja kat rumah tak boleh nak di selesaikan dengan segera dan sempurna seperti biasa..aku tgk rumah pun tak lalu dah...dengan habuknya, rambut sana sini, lantai tak bermop..aih...
Apakah jenis penyakit aku kali ini..?bukan saje2 nak buat malas..tapi memang sangat malas.....
Aduh!!!

yg heran tu...makan tu tak dela plak nak malas....badan..badan...ponat eden ghupe ini!!!
time2 cenggini, baru teringat mak..kalu mak ada kan best...boleh la manja2kan badan nie..dengan berbaring aje..hahaha...udah2 jgn nak berangan wahai Norain..kamu tu dah beso..dah kawen dah pun, jgn nak malas2 ghupe nie....nasib baik la suami aku sangat memahami...Terima kasi syg!!!

okey la..kat sini aku nak share sikit ttg pantang larang org tua..:-
pengalaman mengajar aku segalanya hahaha...

  • jgn minum ayo kelapa ngan ayo nenas pd trimester pertama takut nnt gugur lak...
  • jgn mandi malam, nnt takut ayo ketuban banyak dan membahayakan nyawa bayi
  • Elakkan pakai baju yang berbelit2, nanti takut tali pusat bayi terbelit2 dan bayi akan tercekik
  • kurangkan makan pisang, takut rambut bayi lebat ataupun takut bayi kene kunin...
  • kurangkan makan buah oren, takut bayi banyak kahak
  • jgn makan nasi semalaman, takut kepala bayi beso..sukar untuk bersalin...
  • jangan duduk atas bendul pintu, takut nnt bayi susah nak kua...
aih banyak lagi...apapun yg penting..setiap ibu yg mengandung pastikan anda menjaga tingkahlaku dan percakapan...sepanjang kehamilan.Apa juga yang dilakukan oleh ibu akan diwarisi oleh anak yg dikandung.Wallahuallam.

Thursday, November 25, 2010

conform..

ok..
lepas test kali ke 3..
akhirnya aku berpuas hati..dan dengan yakinnya..aku mengesahkan kehamilan nie...
wa aku seronok..bercampur takut...huhu..trauma bersalin Amirul masih lagi tergambar di kotak fikiran ini...
apap2pun, pasni aku nak p klinik..nak suh doc tengok janin dalam perut nie...ok ke idok...
masih lagi dalam ketidaktahuan...aku kene banyakkan pembacaan mengenai kehamilan, dan tentang penjagaan bayi..bukan bermakna aku dah ada pengalaman aku boleh dikatakan expert ke apa...tapi setiap ibubapa masih dalam proses pembelajaran...

mengenai kehamilan kali ni, aku mungkin mengalami alahan yang tak berapa nak teruk dari kandungan terdahulu..
kehamilan terdahulu, aku mengalami alahan ataupun orang kata morning sickness yg sangat teruk..sebelum aku disahkan mengandung, aku mengalami demam yg teruk..seminggu jugak la aku terlantar atas katil..pastu aku tidak berselera untuk memakan nasi, ikan2, juz roti saje aku makan, muntah2 yg teruk, bau badan Ecik suami aku tak suka, bau rokok, suke makan manis2.....sehingga la berat badan turun dengan mendadak...dari 53kg-48kg...Encik suami pun mengalami demam yg berpanjangan...tetapi apabila kandungan mencecah 4 bulan, aku sudah ada selera makan yang besar...

kehamilan skrg, mungkin masih baru..tapi aku sering kali rasa untuk loya, tapi tak muntah2 pun...juz penin2..makan nasi pun tak lalu..bila masak sendiri pun tak makan...juz suka makan mempelam aje..suke makan nasi goreng kampung abg siam kat depan umah..tiap2 malam Encik suami kene belikan aku nasi goreng tersebut...hehe..asyik nak baring je..malas,,tapi terpaksa digagahi jugak demi anak dan suami..kalu x satu keje umah pun aku tak buat..aihh...anak mak nie...apa2pun aku sebenonya bahagia..walaupun ada secebis rase kasihan kepada Amirul..yele, aku rase die masih lagi kecil..jalan pun tak pandai lagi..dah nak ada adik..bagaimana penerimaan die...

mak pun tak sangka sayang...mak ayah pun masih dalam perancangan keluarga....apa2pun adik mirul dah keluar nanti..mirul dah genap 2 tahun...hurm..musti mirul seronok ada adik..ada teman bermain..tak dela main sorang2 ngan kereta tercabut tayar tu,,,hehe,,,

p/s : agak2 mak marah ke kalu dapat tahu aku ngandung...hehe...mak tak tahu lagi nie...

Tuesday, November 23, 2010

Pengiraan Due date

Assalamualaikum...

dah lama x update blog yg x seberapa ni...
sibuk la..lebih2 kita baru menyambut hari raya haji nie...
pastu plak...abah mengalami demam yg teruk...
Amirul lak, batuk2 yg smpai sekrg x hilang2...
dan Encik Suami plak..baru kebah demam...
aku plak lepas raya nie..rase x sedap badan...asyik meloya aje...penin2...x lalu makan...

hurm...
semalam dan tadi aku telah buat 2 kali ujian kehamilan...
keputusan +ve...tapi aku masih tidak percaya...
kang suh Encik Suami beli kan lagi pregnancy test...

dan tadi aku bukak plak laman web nie
http://www.edaransalindah.com/menarik-pengiraan%20tarikh%20bersalin.htm

cara pengiraan Due Date...
ni la keputusan aku

x boleh nak copy paste..
aku tulis je la...

TARIKH DIJANGKA MELAHIRKAN ANAK :- 14/ JULAI/ 2011
JANGKAAN UMUR BAYI SEKARANG :- 6 MINGGU 5 HARI

keputusan nie belum pasti lagi sehingga la aku wat uji kehamilan untuk kali ke 3 ok...:)

p/s : masih x confident sebab aku dan cik suami masih dalam perancangan keluarga...mmm....
kalu ikutkan due date yg tertera di atas, maka bayi akan lahir ini..bakal menyambut bufday bersama Abg amirul dan ayahnya...wahaha...pandaila mak ayah merancang...kuikui...:)

Sunday, November 7, 2010

Penghibur hati Mak & Ayah











Penghibur hati bonda dan ayahanda...sudah berusia 1 tahun 4 bulan...
walaupun, masih tidak boleh berjalan...mak dengan ayah berbangga memiliki anak sebijak Muhammad Amirul Ikhwan...
senyuman dia membuat hati terhibur dikala penat, berduka....itulah anugerah Allah...
Semoga Amirul menjadi anak yg soleh..Amin...





















Tuesday, November 2, 2010

Teringin...

Hati teringin hendak bekerja...

rase tak berkembang duduk di rumah aje....

tapi apakan daya....

tiada kerja yang sesuai untuk aku...

bukan memilih.....

tapi berfikir terlebih dahulu....

apa kebaikan dan keburukannya...

kerja kilang boleh...tapi ada shift plak...

aku masih lagi mahu berkhidmat dengan cik suami...

menjaga pakai, makan, dan aku tak sanggup meninggalkan dia di waktu malam seorang diri....

haish...bahaya...

huhu...kerja kat kuala kangsar banyak...

tapi siapa yang akan menjaga Amirul...

aku tak percaya la org lain jaga....

lebih2 anak aku nie, tak nak kat org...lembik plak tu...

nnt org pukul2 die nanti...aduhs....

Aduh..penin!!!

Monday, October 25, 2010

Remaja skrg....

Assalamualaikum....
kali ini, aku ingin luahkan ketidakpuasan hati aku, ttg remaja skrg...
bkn aku nak komplen anak2 org...tapi aku nak mengomel ttg adik aku sndri...
Aduh...bukan nak buka pekung di dada...tapi bt ingatan utk remaja skrg....

ok, gambo di atas merupakan adik sy...walaupun kami adik beradik bkn seibubapa...tapi kami amat meyayangi sesama sendiri..begitu jugak ibubapa yang menjaga kami sejak dari kecil...mak ngan abah jaga dia sejak berumur 2 tahun, ibubapa dia ada masalah..dan bercerai berai...oke..!!
sejak 2 tahun sampai la skrg, die berumo 18 tahun mak ngan abah jaga seperti anak sendiri, tanpa terbelah bagi kasih sayang atas ktorang...tapi cara mak mendidik anak dengan cara yg tegas...
tapi syg...kenapa die sanggup bt mak abah menangis kerana die??melarikan diri, dek kerana tak sanggup dimarahi oleh mak...ohhh...alasan yg x bleh diterima dek akal aku...sanggupnya die buat mak ngan abah menangis bt kali ke2 atas kehilangan die...sesungguhnya die sangat kejam menghukum...aku akui mak amat tegas dalam mendidik anak...ohhh...aku sedih melihat mak menangis...
ini merupakan kali 2 die melarikan die..mak n abah dah mula tawar hati...katanya, biar la die menentukan kehidupan masa hadapan die..mak n abah dah berikan ilmu dunia akhirat secukupnya..ikutkan lah die yang mencorakkan kebahagiaan die di masa hadapan..ohhh..aku faham perasaan mak..sebab aku juga merupakan seorang ibu....
bt adik yg bernama Nabilah Nurani...berbahagialah dengan jalan yang kamu pilih...walaupun mak n abah bukan ibubapa sebenar kamu..tapi fikirkan tttg pengorbanan mereka terhadap kamu...dari kecil sampai la kamu beso panjang...fikirkan la...kamu pun dah besar...
p/s : kenapa la tak dari kecik je ko larikan diri erk??

Saturday, October 16, 2010

Akhirnya...tercapai impian...

salam....
ermmm....mata x leh tdo plak..awatnya ntah...agaknya excited kut nak kemas umah...
huhu..macam lah sebelum nie tak penah kemas umah...
untuk pengetahuan kome semua akhirnya...aku dapat jugak hidup berdikari...
sebenarnya sebelum nie pun, aku ngan cik suami hidup berdikari jugak...tapi kome pun sedia maklum..aku share umah ngan kakak ipar...so, minggu ini kak ipo aku akan pindah ke rumah lain...huhuhu....

walaupun aku hanya duk umah sewa, tapi aku tersangat gumbira...yele, 2 tahun duk sekali..kekadang jemu jugak...hehehe...tak pe, kak ipo aku paham....!!! jgn mare erk kak....
lagipun masing2 sudah berkeluarga..tak elok la duk sekali...
part yang paling besh nie bukan apa....saat yang dinantikan sejak 2 tahun lalu akhirnya tiba....aku dapat menghiasi umah aku dengan gaya dan teknik aku sendri...huhu..kome tak rase ke kebahagiaan aku ni...huhuh...biasalah, org tak penah rase duk sendiri....
dengan itu, minggu lepas aku ngan cik suami berkeputusan untuk ber"sopping" barang kelengkapan umah...waaa,,,part ni pun aku suke...yele, part menghabiskan wang ringgit sapa tak suke...melayang la jugak wang simpanan aku..tak pe, bab2 soping2 nie habis wang ringgit pun tak pe...aku bersoping peti ais, mesin basuh, tibi...malah barang perabot2 yang penting turut aku beli...yang tak penting tu aku rase..kendian2 la beli...
ok lepas nie..aku kene la berjimat cermat sikit...yele, dulu berkongsi..sekarg nie sdn bhd...so, kene la bajet...gaji cik suami pun bukan la banyak...sekdar mencukupi keperluan hidup..Alhamdulliah, rezki....aku bersyukur...akhirnya kesabaran aku nie, berbaloi2....lepas nie kengkawan aku boleh la dtg umah aku..nnt aku masak sesedap ok...

p/s : belanjawan 2011..kerajaan dapat bonus Rm 500..Alhamdulliah...lepas la jugak wit belanja mirul nak sekolah...hehehehe...

Monday, October 11, 2010

-Selamat Ulangtahun Perkahwinan-

Assalamualaikum..selamat pagi....
erm...dalam beberapa hari ini..sibuk sangat,tak ada masa nak bukak Facebook, berblogging....
pagi nie..aku terbangun awal sikit..anak dan cik suami sedang nyenyak tidur....
penat agaknya, semalam kami sekeluarga ke Taiping...sesaja berjalan makan angin ke rumah saudara...kebetulan pulak, arini cik suami bercuti...okey, sementara mereka masih tdur...sempat jugaklah aku melayari internet ni...kalu deme dah bangun nie, alamatnya tak berkesempatan la...
okey, bercerita ttg ulangtahun perkahwinan ini...4 Oktober 2010 haritu, genap la usia perkahwinan kami yang ke 2...rupanya sudah 2 tahun aku melayari kehidupan berumahtangga dengan cik suami terchinta ini...2 tahun nie jugak mengajar aku erti kehidupan sebagai seorang isteri dan ibu kepada seorang anak...mmm..2 tahun meniti alam perkahwinan ni..aku dan cik suami masih lagi dalam proses pembelajaran...kata org masih bertatih untuk berjalan....
dalam berumahtangga nie, aku akui..bukan semuanya indah...kadang2 kami ada jugak bertengkar, tak bersependapat...tapi Alhamdulliah, semua tu tak berpanjangan...paling lama pun...pagi gaduh, malam dah okey dah..
Mengenang detik pertemuan kami...pertemuan kami sekejap aje...jumpa, tunang terus kawin...kata org kawen express...dah ada wang ringgit kawin la terus ek..buat apa tunggu lama2, nnti berchintan lelama...dikebas org pulak..tak ke ternganga kerugian...lagipun kami bercinta selepas kawin...hurm..org kata lebih manis...huhu...
apa2pun aku doakan semoga kebahagiaan rumahtangga ini berkekalan hingga ke akhir
hayat...buat syg, Terima kasih atas segalanya...Luv u so muchhh....


p/s : kata org lagi...isteri berkerjaya ni, isteri mithali...tapi aku bukan isteri berkerjaya......huhuhuhu.....

Wednesday, October 6, 2010

Stairway to heaven

Title : Stairway to heaven
Genre : Romance
Origin : Philippine

ermmm...ni citer terbaru yg aku follow tau...ha, citer nie best gler..hero die pun boleh tahan handsomenya..bertubuh sasa, kacak, kaya serta menjadi idaman wanita termasuk la aku..kih kih....
citer ni berkisar mengenai Jodi ngan Cholo membesar bersama dari kecik sampai le remaja..mereka berdua ni selalu bersama. kisah tragis bermula bila cholo dapat tawaran belajar kat overseas tanpa Jodi. Ayah jodi plak kawin lain, dengan Maita yg mmg ada 2 org anak dengan suami terdahulu, Dindo...anak2 die nama Eunice ngan Tristan. Eunice ni jahat sikit...suka kat cholo, Tristan plak jatuh cinta ngan Jodi...bagaimanapun Jodi tetap cintakan Cholo...

5 tahun kemudian, tragedi sedih terjadi apabila Jodi mengalami kemalangan yang dirancang oleh Eunice ngan mak die..yg mengakibatkan Jodi hilang ingatan. Dan jodi mulakan hidup baru dengan Tristan. Cholo yang masih setia dengan Jodi ni, balik dari Overseas terkejut mendapat berita bahwa Jodi dah mati akibat kemalangan. Jodi yang hilang ingatan bertukar nama menjadi Jenna Cruz, Cholo bertunang dengan Eunice..
dan seterusnya kenela tgk...aku pun baru nengok takat nie...
hurmmm...citer nie sedeh sangat...bikin aku menangis..huhuh...disebabkan kesetiaan si lelaki tersebut menanti cinta....kalu citer tak de sedeh2 ni tak sah kut...

apa2 5 bintang tuk citer nie...nak tgk, bukak Tv3 pukul 3 hingga 4 petang...jangan lupa saksikan...

Thursday, September 30, 2010

Sepatah Bicara...

Kasih sayang dan tanggungjawab saling melengkapi....

petikan ini aku ambil dari majalah Aniqah...
dari pembacaan apa yang dikatakan oleh penulis ada benarnya....
marilah kita baca bersama2 untuk pengkongsian hidup bagi mereka yang sudah berumahtangga mahupun tidak....

Assalamualaikum..
Apa kurangnya? Di mana silapnya? Tidak mustahil jika ada yang bertanyakan diri sendiri soalan-soalan tersebut dan banyak lagi soalan lain apabila mendapati rumahtangganya tidak bahagia, goyah atau menuju kehancuran.

Berbicara tentang rumah tangga, pastinya soal tanggungjawab, nafkah serta anak-anak akan menyusul berikutnya. Apakah sesebuah rumahtangga hanya berkisar perkara-perkara tersebut?Jika benar, kenapakah masih berlaku pertengkaran malah penceraian di antara si suami yang tidak pernah melalaikan tanggungjawabnya terhadap keluarga dan agama, dimana si Isteri juga melaksanakan segala tanggungjawabnya sebaik mungkin?Tidak keterlaluan jika dikatakan, aspek kasih sayang dan perhatian hanya wujud di saat percintaan dan awal perkahwinan sahaja. Apabila sudah beranak pinak, perkara 2 tersebut bagaikan lenyap entah ke mana. Suami isteri semakin jarang berkomunikasi, malah ada yang mengunakan anak-anak sebagai perantara.

Tanpa komunikasi akan wujudkah kasih sayang, perhatian dan penghargaan? komunikasi memainkan peranan penting dalam semua aspek kehidupan. komunikasi yang baik boleh menjaminkan keharmonian sesebuah rumah tangga dan menjadi pelengkap kepada segala tanggungjawab lain yang dilaksanakan. Rumahtangga yang sejahtera dan harmoni sukar diperoleh tanpa adanya persefahaman yang mana banyak bergantung kepada komunikasi. Lebih dari itu suami isteri hendaklah selalu prihatin dan peka mengenai kehendak pasangan masing2.

Apa yang sering berlaku kini, pasangan suami isteri mungkin tidak serius atau "take things for granted". contohnya, suami isteri merasai sudah cukup dengan menyediakan serta menguruskan keperluan material ahli keluarga tanpa mementingkan unsur kasih sayang dan kemesraan di antara ahli keluarga. Jadi, tidak hairanlah jika anak-anak membawa diri masing2 manakal ibubapa pula punyai hala tuju berbeza.

Islam adalah agama yang mementingkan hubungan kasih sayang yang merupakan fitrah semulajadi kurniaan Allah SWT di dalam naluri setiap insan. Suami isteri diperintah untuk hidup penuh kasih sayang, aman dan harmoni. Justeru itu, perasaan kasih sayang, saling memahami, hormat menghormati dan sabar hendaklah sentiasa sebati di dalam jiwa setiap insan terutamanya menjadi suami isteri.

P/s ; saya sayang suami saya....

Monday, September 27, 2010

Repeat T.E.S.T

salam semua....
gembira tgk blog yang tak berapa nak best nie...
hehe...xde motif sebenarnya...
ok bercerita pasai repeat test nie...
Alhamdulliah...aku lulus...Ya Allah, Hanya Tuhan saje yang tahu....
aku adalah org yang pertama pegi test...
dan aku org yang pertama lulus...ok x?
pasni aku akan memandu kereta...percaya x nie?hahahaha

terima kasiih pada makcik (kakak) JPJ sebab aku lulus dengan cemerlang...
jasamu akan ku kenang...
"syg, pasni beli kete Avanza 1 erk....
hahaha....

p/s :- mood gembira..sampai x tau nak tulis apa....
pada mu ke beserah..dan memohon...Amin...

Tuesday, September 21, 2010

Dalam kerinduan ini

sungguh....sumpah....aku sangat merindui mereka.....aku rindukan riuh tawa tangis mereka....aku rindu omelan, bebelan, jeritan, dan semua lah ttg mereka....
aku rindukan 73A dan MYSL....Lina Idayu, Rohayu, Noorshida, Liza Ngah Dirin, Ana Fadzianah....huhu..walaupun secebis sahaja memori kita bersama...tetapi begitu kukuh di hati aku saat bersama korang...
mmg aku akui, aku dengan mereka tidak semesra pada permulaannya..namun sejak akhir2 semester..mereka terlalu dekat di hati aku...terima kasih yea kerana sudi jadi sahabat aku walaupun sekejap...
tetapi wajah korang timbul di ruang kotak fikiran aku....ohhh...sungguh aku merindui korang...aku tak tahu nak ungkapkan dengan kata2 perasaan ini...ermmm....kalu lah dapat ku undur pita masa ini...akan aku jalinkan kemesraan persahabatan kita sejak mula kenal hingga skrg..agar tiada sengketa antara kita, tiada ketidakpuasan hati....dan sewaktu dengannya....
bila mengingati mereka..perut aku musti mendendangkan lagu MCD, kedai mamak...dan cafe...hehe....
Ya Allah...sukarnya nak ungkapkan perasaan rindu ini....apapun aku doakan kalian bahagia....dan berjaya dalam bidang yang kalian ceburi....

korang rindu tak kat aku seperti mana aku rindukan korang???

P/s :- tetibe je nak mencoret ttg mereka....hurmmm...sungguh hati ini sangat merindui mereka...bila kita nak jupe??

Tuesday, September 14, 2010

Diari Hari Raya...

hehehe.....
sebenarnya tak tahu nak tulis tajuk apa...
ok ke tajuk cenggini....
layan la erk....


Hari raya Pertama...
seperti biasa, aku akan bangun awal untuk mempersiapkan dapur yang agak berselerak...mempersiapkan diri serta anak...uik...hensem sungguh anak Mak pakai baju melayu...cam ayah die...hehe...dah bersarapan...aku mulala memohon seribu kemaafan kepada suami aku...aku nie..isteri yang paling kuat melawan..u all tau ke...hehe...pas abis sesi bermaafan sesama sendiri serta seluruh keluarga aku mula berangkat ke Kg aku..di Manong...hehehe....beraya bersama Opah tercinta...


Hari Raya ke dua....
seperti biasa jugak...buat rutin cam biasa...persiapkan diri...sebab dah merancang akan konvoi ke kg suami aku di Rambai Tujuh bersama semua adik beradiknya..huhuh...seronok jugak...merapatkan lagi hubungan silaturahim...tak ketinggalan jugak ngan kakak ipar aku yang masih dalam pntang...turut serta dalam konvoi kami...ish2...tak macam org dalam pantang...stoking dan bengkuk x pakai....ish2....


Hari Raya Ke tiga.....
Duk rumah je...sebab suami aku ngan abg beliau..pegi kubur Arwah mak, ayah...nak membersihkan kubur katanya..aku jadi chef kat sini...duk masak untuk mereka2...besh2...petang sikit, aku pegi ulu kenas...bermandi manda disana..bersama adik beradik yang lain.....


Hari Raya ke 4....
duk umah je...sebab cik suami keje...esok baru balik ipoh nak beraya bersama keluarga aku...tak sabarnya...



p/s : nnt aku upload gambo si kenit Amirul pakai baju melayu erk...tunggu...!!!

Tuesday, September 7, 2010

Persiapan raya....

Assalamualaikum....salam 1 Malaysia....
hehehe.....harini aku senang melangut di depan laptop coz si kenit Mirul sedang tdo..
kalu tak ada je bunyik akan keluar dari mulut Dia atau mulut mak die...hehehe....
skrg ni mirul x macam time die baby2 dlu....senang di jaga....letak je atas tilam...main sendirian.....tapi..masa dah berubah...mirul pun semakin meningkat dewasa.....
banyak perubahan dan tingkahlaku yang baru dan akan beliau pelajari...yang menyebabkan aku tak boleh nak berehat walaupun seminit...cewahhhhh!!!! (ayat x ingat)....
itulah hakikatnya...kalu dah beranak kecik ni....aku redha, menerima anak se aktif beliau....hahaha....

okey....bercerita mengenai persiapan raya tahun 2010....inilah kali kedua aku beraya bersama suami dan anak tercinta...so, persiapan die pun agak meriah sikit..yang seronoknya bukan makbapak nya...tapi mak bapaknya seronok nak wat persiapan raya demi anaknya....haihhh....seronok tgk si kenit ni pakai baju melayu...smart aje....

yang beria2 seronoknya aku la...aku pun salah seorang pengemar shopping...so, aku pun nak la,,,plih yang terbaik untuk anak dan suami...hehehe....ttg kue raya plak...aku telah menyediakan 4 jenis kue...cukup la..bagi budak baru belajar macam aku nie....ni hasil dari tunjuk ajar mak..dan resepi dari internet...Terima kasih semua!!! jenis2 kue adalah seperti berikut :-
  • kue tart nenas....(my fav...)
  • kue mazola (cik hubby aku suke gler!!!)
  • kue semperit...(mmg kue turun temurun..)
  • dan kue arab ato makmo....(i like !!!)
tahun ni...aku akan beraya di sebelah keluarga cik hubby...walaupun, aku tak dak mentua...tapi aku ada kak ipo, abg ipo...dan pakcik2 sebelah cik hubby...dan pertama kalinya aku tak beraya bersama mak tercinta...oh sedehnya....dan aku akan kembali di samping keluarga pada raya ke 4...okey x...?nasib bek tak kawen ngan org jejauh...kalu tak meratap sayu aku hehehe.....ni la sikit sebanyak persiapan raya kami sekeluarga...malam nnt nak jenjalan kat pekan kuala kangsar..nengok2 barang yang ada...apa kata kita habis duit Raya yang kerajaan bagi sebanyak RM 500 tu...okey??? hahaha.....
p/s :- Alhamdulliah...rezki tuhan nak bagi....zakat fitrah pun bayo Alhamdulliah.....

Monday, September 6, 2010

T.E.S.T

tadi aku telah menjalani test JPJ untuk kereta....
aku sedeh...tapi xde la sedeh sangat....tapi terkilan pun ada la jugak...
time belajar semua boleh buat...kenapa time test, semua jadi kelam kabut..
haiah.....

apa2pun akan ku repeat test tu..pada 27 hb 9 ni...hope lulus la dengan cemerlang.....
doakan aku yea kengkawan semua..
buat abg JPJ tadi (abg ke pakcik???)......
terima kasih la...sebab bagi aku gagal....
hehehe.....

p/s : neves bukan2 hala...bukan salah pak cik JPJ tu...salah diri sendiri...haih...
kata je la tak pandai bawak kete..kan senang....

Thursday, September 2, 2010

setiap bayi yang lahir adalah istimewa....

jadi kenapa perlu membuat saingan dan bandingan?

Gambaran :-

Ibu 1 : Haikal, dah mula merangkak pada umo 4 bulan....
Ibu 2 : anak saya dah pandai cakap sepatah dua dalam bahasa jepun....

Memang Masyrakat skrg terlalu mengutamakan pencapaian dan ini mendorong parents untuk turut berlumba. perlumbaan ini dinamakan sebagai persaingan keibubapaan. walaupun persaingan yang sehat digalakkan namun persaingan di antara ibubapa boleh mengakibatkan perasaan ragu pada minda anak2. Akhirnya perasaan ini akan menular kepada masalah yang serius seperti patah hati, stress. kurang keyakinan diri serta banyak lagi...

tip untuk mengelakkan situasi persaingan ibubapa :-
  • Anak saya merupakan individu yang sangat mengkagumkan !!! sentiasa ingat diri sendiri. sedarlah jangka masa perkembangan Si Manja adalah berbeza dan mengikut kemampuan individu setiap bayi...
  • Bersemuka dengan ibubapa yang suka bersaing?? relaks, para ibu tarik nafas dan ingatlah bahawa tiada ibubapa atau anak sempurna 100%.
  • Tumpukan perhatian kepada apa yang Si Manja boleh buat daripada mengeluh tentang perkara sebaliknya...contoh :- daripada tertanya2 kenapa anak anda masih belum merangkak, cuba tumpukan perhatian kepada gerak balasnya terhadap suara dan sentuhan anda..
  • Jgn hangatkan lagi persaingan. Jika ada ibu bermegah ttg pencapaian anak mereka, elakkan menokok tambah perbualan ttg pencapaian anak anda pula..sebaliknya berikan pujian kerana anda tidak seharusnya menyumbang dalam persoalan yang remeh temeh ini...
yg penting sekali, berikan kasih sayang yang tiada tandingan kepada Si Manja seadanya...dengan cara itulah die belajar untuk meyayangi dirinya. Jgn lupa sayangi diri anda juga....ini kerana anda merupakan ibubapa kepada anak yang istemewa...
p/s:- kecik hati bila org banding2kan mirul dengan anak mereka....tak pelah mirul..mak ngan ayah tetap sayangkan mirul...dunia akhirat....

Tuesday, August 31, 2010

..tak tau nak tulis tajuk apa....

salam 1 Malaysia...
oh...dah lama x mengarut dan menjenguk blog nie...
aku tersangat la sebuk....
sejak 2 mejak ni...macam2 hal berlaku...dan Alhamdulliah...semuanya sudah selesai dengan baik...
mungkin tuhan tu mahu menguji kekuatan iman di Bulan Puasa ini....
Alhamdulliah....

lagi 10 hari nak beraya...baju si kecik tak beli lagi...aku duk sebuk nak wat kue raya la katakan...teruja gler nak buat...
kali pertama belajar buat kue raya...
mak aku kata dah ada anak sorang baru nak belajar buat...
ehehe...
dlu masa aku anak dara aku malas lebey...rasa wat kue raya nie...meremehkan...
sakit pinggang...ngantuk...n letih....
pastu banyak beno koje nak kene wat,,,musti kene wat cantek2....
semalam aku wat kue tart nenas...
ingat nak wat tart nenas gulung tapi x jadi la....huhu...
sian kat aku bersemangat nak buat...
last2 aku wat tart nenas bunga2...jadik la...
tapi x berapa nak comey la...
bese la 1st time buat....
kih kih...gamaknya ada ke org nak makan erk kue aku....
walaupun kue aku tak berapa nak cantek...
tapi rasenya sangat enak dan gebu...
hehehe
resepi dari internet tu....
akan ku cuba jugak wat tart nenas gulung...
p/s; sesapa pandai wat tart gulung tu...ajo le cammana nak wat gulungan nya...
kue tak berapa nak comey

ni bukan kue raya...puding telur..menu berbuka puasa...resepi dari internet
dh pecah2..dek kerana rapuh sangat...



Wednesday, August 18, 2010

Mengidam

salam satu malaysia..dan selamat berpose...

Dipagi ini, aku saje2 la bukak web masak memasak...yele, tengah pikir2 apa menu yang nak dimasak petang ni...
semalam aku ngan cik hubby dah merancang nak masak ikan masin masak gulai lemak bubuh nenas skit....sedap jugak tu...
tapi tadi aku bukak web masak2 ni...aku terserampak plak menu pajeri nenas...aduh, mengidam plak..dah lama x makan...dlu selalu mak yang masakkan....aku tak berapa pandai nak masak menu nie...tapi macam nak try....

okey...decide....esok punya menu nak masak pejeri nenas...okey!!!

nnt aku post kat entry lain erk..tunjukkan hasil dari masakan aku...yang x pernah aku masak tu....
kalu rajin jengah2 la kat sini...nak tgk resepi nyer....:-

http://http//resepi.mesra.net/Detailed/1596.shtml

semalam aku berbuka kari kepala ikan, tumis taugeh ngan kucai kicap...ikan goreng berlada hitam n sambal belacan...sedap jugak...ohh...tingin plak nak makan kat lua...pizza ke, MCD ke....herm...bercitarasa tinggi la....kih kih....

Friday, August 13, 2010

Hari ketiga berpuasa....


selamat berpuasa rakan2 semua....
bila tiba bulan nie...teringat pula, aku ngan bebudak Mysl...
tingat aku bersahur, berbuka, bertarawikh bersama mereka....
ohh...rindunya aku pd kenangan tu semua...

walaupun dah hari ketiga berpuasa...aku maseh tak berkesempatan pergi sembahyang terawikh...oh..alangkah ruginya aku!!!
3 hari berpuasa...aku berpuasa kat rumah mak..so, kalu duk umah mak nie...banyak la aktibiti dibuatnya..keke...so, die akan berasa letih sekali bila menjelang petang...lebeh2 dah ada anak...yang sudah banyak akal....hoho...mak, sangat penat wahai anakku mirul....

naseb baik adanya Opah..hehe....tahun lepas berpuasa..aku baru habis pantang...anak plak tak banyak kerenah...tahun ni plak..anak dah setahun...dah tu pandai nak memerintah....aduss....sangat la....penat....xpe2 mak akan kuat...
buat kengkawan semua...selamat melakukan amal ibadah berpuasa erk....

p/s :- rindunya kat kengkawan Mysl..

Monday, August 9, 2010

Driving school....

sejak 2,3 menjak nie...aku sangat la sebuk sehinggakan Amirul, aku tak terlayan...

nasib bek ada opah...boleh tolong jaga...n nasib baik jugak...mirul dah boleh minum susu botoi tak de la die asyik bergantung ngan BF je...kalu tak kebuluran beliau....

aku sebuk bukan apa...aku ngah belajar memandu nie..aku dah ada lesen motor hamper 5 tahun...dah kawen nie...cik hubby plak ada kete...so, aku tingin la...nak bawak kete...yele...kekdang sian kat cik hubby die sorang je drive...dan aku rase kalu aku ada lesen kete tu banyak jugak kepentinganye...betoi x???

dan aku pun berkeputusan nak ngambil lesen kete....akhirnya aku dah dapat L untuk lesen D...kekeke

boleh la tahan aku bawak tapi tule...baru bawak kete kancil..saket bebadan...ghupe bawak lori plak...huhuhu....dah belajar 10 jam dah...huhuhu..boleh ke aku jadi pemandu kereta yang berhemah...huhuhu.....dan ada kejadian ngeri time aku belajar memandu nie...tapi x mematah semangat aku untuk mengambil lesen dengan jayanya...InsyaAllah may be lepas raya nie aku akan ambil test jpj...doakan aku ek...
pasni aku akan tunaikan janji aku ngan cekgu Mir untuk ke tepen berjalan2 bersama2 beliau...tggu erk ketibaan ain erk k.mir...

p/s : sedeh...bila mirul dah kurang minum susu badan...huhuhu....

Thursday, August 5, 2010

masak memasak...

herm...sejak jadik isteri dan bonda nie...
aku dah pro duk dapur...eceheceh...
bab masak memasak nie...dah menjadi satu rutin plak..lebey2 aku ni surirumah tangga sepenuh masa...
pastu plak...aku terkenal dikalangan keluarga aku ni.. kuat makan...
so, kalu tak masak...maka berlapar la aku...hehehe...
satu hari tu aku tgk tb...citer masak memasak versi cina punye...
dia masak sayur ghupe sedap beno..tingin lak aku nak try...
ok...aku da try...tgk la hasilnye...

udang kat atas tu, aku salut ngan telur putih sikit, kiub ayam sikit ngan tepung jagung...goren erk...
sayur nye plak...batang saderi, lobak, mushroom ditumis dengan bawang putih...dah tu buh le kiub ayam sikit...sos tiram sikit....pastu last sekali buh udang....siap!! boleh dihidang dan dimakan...!!!
cik hubby aku x makan sayur...so, aku sengsorang la duk meratah sayur nie...sedap gler!!

Friday, July 30, 2010

I got a new handphone....

Semalam cik hubby aku ngajok aku pegi mobile fair kat tmpt tinggal aku, kuala kangsar....
puas berjalan, akhirnya cik hubby tertarik pada satu nset...
puas bertanya2 akhirnya cik hubby n aku berkeputusan untuk amek 2 nset jenis yang sama....
berbaloi2 harganya...kekeke...ni le nset baru kami...


sehati sejiwa x?kekeke......
first time pakai nset mewah gini...ghupe jakun lak aku rase....
jenuh jugak la aku explore nset nie...
huhu...touch screen gitu...
dapat jari cik hubby aku yang gagah perkasa tu...rsenya ntah sampai bila boleh bertahan nset ni....kekeke...jgn marah erk syg...gurau aje....


Wednesday, July 28, 2010

***** Permata Hatiku******

Tiba2 aku rindukan Muhammad Amirul Ikhwan ketika dia masih kecil....
sungguh aku sangat rindukannya!!!!



Muhammad Amirul Ikhwan Bin Shahazanor Zaki
11 Julai 2009 pada 5.25 ptg... berat 3.4 kg....
Nama tu hasil dari perbincangan kami suamiisteri..
selepas setahun, Bertukar!!!!

budak ni yang banyak songeh...banyak cakap, banyak bunyik......
mak, rindukan mirul!!!!




Memancing...

Buat pertama kalinya aku memancing bersama chenta hati....
selalunya aku duk teman je....
kui...kui...bahagianya...ewahhh...poyo je !!!!, apa2pun mmg syiok.....
lokasi memancing berhampiran dengan umah je...tepi lombong berbayar...
1 jam = RM 6, aku ngan cik hubby amek masa 2 jam...okey la tu...
berkelah sambil beriadah...
untuk pertama kalinya, aku memancing...aku telah berjaya menangkap seekor ikan...kiranya besar la jugak.....excited gler aku....
1) ni la ikan yang aku dapat...besar dak...
nama Ikan :- Pacu...
berat :- lebey kurang 3 kg....
2) sebenonya cuak nak pegang ikan nie...
berat...licin lak tu...
3)Aksi aku memancing, aku tak tahu pun...pakai baling je..hehehe

p/s : kalu masuk pertandingan memancing, tentu menang punya...kekeke....
:- cik hubby, tensen bila aku dapat ikan besar..die x dapat apa2..hehehe




Tuesday, July 27, 2010

Tema Hari Raya...

Hoho....puase pun belum mula lagi, dah mule nak pikir pasai raya.....
selalunya bab baju raya nie...pompuan yang excited lebey...termasuk la aku...kekeke...!!!
selalu cik hubby aku x kesah..pakai baju lama pun tak pe...tapi aku nak baju baru...x kira!!! nak jugak....
selepas berbincang dengan bersungguh2 akhirnya keputusan telah dibuat dengan saksamanya....
akhirnya pakaian raya kami sekeluarga tahun nie...ialah Purple....
wa...besh x tema baju raya kitaorang tahun nie...jgn jelesh tau..!!!yehaa....
aku excited bukan apa...yele, tahun lepas baju raya kami sekeluarga warna biru...tapi mirul ketika itu masih kecil lagi...baju melayu pun tak de....
tapi tahun nie...mirul sudah setahun...so, die ada baju melayu....hehehe...musti cute hero aku nie...x sabar dah nie...haish....baju aku ngan cik hubby dah beli...dah tempah dah pun...cume baju melayu mirul je belum beli lagi...take time...
lagisatu...tempahan sambal tumis buat Lina Idayu telah siap dihantar ke Sabah....sesapa yang nak order sambal tumis contact la aku...kekeke....

p/s:- badan x bape nak sehat...penin2 gitu...

Monday, July 26, 2010

tak de tajuk.....

Dah 1.30 pagi....mata masih lagi terbuka luas tanpa rasa mengantuk...walau hakikatnya aku tersangat la letih...aduh letihnye!!!!! sejak 2 menjak nie...aku mengalami kesukaran tido la...insomania kah aku..?kekeke......

hehehe...opps....sebelum tu aku nak wish, congratulation kat k.nushan, coz dah selamat bersalin baby gurl yang comey...Alhamdulliah....tetibe je aku tingin n rindu sangat2 nak ngandung...wah....kenangan n pengalaman yang paling indah aku rase....

"syg, ayg tingin nak ngandung la..." boleh x aku nak cakap ghupe tu kat Encik suami saya...kekeke...x de keje lain....

yea, aku ngan cik hubby merancang untuk tidak mengandung lagi pada tahun ni, bukan aku x nak...tpi kami nak memberikan cukup kasih sayang kat Muhammad Amirul Ikhwan, n dapat le aku bersedia dari segi mental dan fizikal untuk mengandung lagi...ingat senang ke...nak bawak perut boyot ke sana n sini...kekeke....

uh..x dapat aku lupekan, time ngandung 1st time kita mula merasakan gerakan bayi pada kali pertama di perut..terasa....Ya Allah...besarnya nikmat dan ciptaan mu...Aku bersyukur..pasni nak baby pompuan lak...kekeke...musti comey cam ayah die...yang temuk tu...(xde motif!!!)

tetibe kan aku rase mengantuk sangat...gler!!! tadi mata segar bugar je...ni ngantuk tahap gaban....uh, aku nak melelap kan mata erk...sok aku sambung lagi...da...

p/s : kan besh kalu dapat baby twin,,,,laki ngan pompuan....

Friday, July 23, 2010

Dah pukul 3.30 pagi....

Aku x mengantuk lagi la...jam sudah menunjukkan pukul 3.30 pagi...
Anak dan suami masing2 dah dibuai mimpi indah...
aku masih lagi menaip dan menelaah setiap sudut laptop ini...kekeke...
ngapa la mata ni masih belum lena lagi...penat dah....
nak kata aku tdo siang...x jugak...huhuhu....

perut ni plak berkeroncong pula...
nak makan takut nak kuar bilik sorang2...kekeke...
rupenya aku ni penakut erk....
nak taip pun tak tahu nak taip cerita apa....

ermmm...cerita pasai durian ke?

herm,,sekrg ni musim durian sudah tiba...aku semakin mengila makan durian..sehingga menyebabkan badan2 aku jadi tidak sihat...hehehe
semua ni angkara makan durian melebihi had....

teringat durian..teringat setahun sudah...time tu aku ngandung....

aku makan durian terlalu banyak, sehingga doctor mengesahkan aku kencing manis...
terpaksala aku puasa sehari...untuk cek darah keesokan harinya...
Alhamdulliah...x ade masalah..kencing manis sementera akibat makan durian terlalu banyak....

angkara durian jugak...aku jugak telah menyorong kereta sorong yang dipenuhi buah durian di rumah opah untuk diletakkan di dalam kereta untuk di bawa pulang ke rumah mak..,,,time tu dah nak bersalin...hishhh...akibatnya, sampai2 je ipoh..aku dikejarkan ke hospital..dan terus bersalin dengan mudahnya....Alhamdulliah :).........

apa2pun sampai kini, aku mmg gler durian...bio la sakit cammana janji aku boleh makan durian....hidup durian!!!

p/s : kalu nak bersalin kene banyak wat senaman...musti bukaan serviks...cepat dan tidak terlalu menyakitkan...

Wednesday, July 21, 2010

Perancangan kewangan keluarga...

sejak jadi Isteri kepada Shahazanor zaki Bin Zakaria nie...aku ada jawatan tau..jawatan aku adalah ketua kewangan...hehhe

akulah yang menguruskan perbelanjaan bulanan keluarga nie...

best jugak...tapi penin sikit..sebab aku kene bajet ringgit malaysia ni, sampai nak dapat gaji bulan depan...

aku jugak turut menyediakan sebuah buku, kiranya buku akaun la...

tuk kuar masuk perbelanjaan bulanan....

di sini la kita dapat memastikan di mana pergi melayangnya ringgit malaysia....

so, aku jadi lebeh berhati2 tuk berbelanja......

bukan mudah sebenarnya menjadi ketua kewangan nie...lebey2 apabila hanya seorang je yang bekerja...sian cik hubby aku...

bukan aku xnak keje...tapi keje xnak kat aku...kekeke...lagisatu, cik hubby aku nie...bukan nak bagi aku keje sebarangan....katanya "bialah die bersusah payah mencari wang ringgit...dia nak aku sambut die balik keje, dengan senyuman...."

oke...aku sentiasa menyambut kepulangan beliau dengan senyuman...:)

eh...berbalik pasai perancangan kewangan keluarga...setakat nie, Alhamdulliah...kewangan keluarga kami stabil...cume, nak beli rumah..kene tunggu sikit lagi...sabar erk wahai ain...

hehehe,,,,ni betoi2 menguji kesabaran aku..tapi betul la org kata, kalu kita x redha, kita xkan ikhlas buat sesuatu benda...sekrg ni aku cuba untuk redha...dan hasilnya, aku tenang dan ikhlas dalam melakukan kerja rumah...walaupun kadang2 aku membebel....kekeke

oke la...tak tau sebenonya nak menulis apa...motivasi untuk diri sendiri....jadikan lah tugasan dirumah sebagai ibadah...

Saturday, July 10, 2010

Setahun sudah....

Amirul dah genap setahun.....
makin lasak dan bergaya anak aku sorang nie....
banyak plak peel die yang terbaru nie....
yele,,,,bufday boy....org dah makin besar,,,makin besar jugak la akalnye....
sempena celebrate bufday boy nie,,,
aku ngan cik hubby...beli la kek nye....
bukan anak yang nak makan sangat....
mak nye yang terlebey excited nak makan....kih...kih....
ter'ngidam plak....

perkembangan ttg mirul:-
berjalan...oh..oh..sama sekali tidak...tapi kepingan jugak nak berjalan...walhal nak bangun pun tak reti....
semakin kuat memberontak....kalu apa barang die nak tak dapat, siap la...
dah mula belajar untuk merangkak...hermmm.....perkembangan yang +ve,,,,,

adiah untuk mirul :-
mak ngan ayah belikan 4 helai baju baru..semua saiz yg beso2...yele, anak mak kan dah makin membesar.....
dan mak ngan jugak turut membesar hati membeli kan barang mainan untuk beliau.....

pegi klinik...
13 hb Julai 2010...
Amirul telah dicucuk oleh misi....
kate misi ni, cucuk ni adalah cucuk mmr....apa benda ntah....
tapi aku tau, tu untuk kebaikan mirul jugak...
time kene cucuk tu....mirul nangis la jugak...skit...
pastu kembali ceria....kihkih....anak mak kan kuat.....

15 hb Julai 2010
mak mirul pegi interbiu kerja....untuk kerajaan negeri perak
doakan mak yea syg......

p/s :- selamat harijadi buat wan nadiah...yang jugak sama tarikh lahirnya dengan mirul....semoga berbahgia bersama cik hubby....

Monday, July 5, 2010

Hepi Bufday to lovely hubby....

.................................nak wish kat cik hubby...selamat hari lahir yang ke 28 tahun....................
dah makin meningkat usianya...lagi beberapa tahun, cecah la umur ke angka 3......................
......................... adiah ari jadi tuk nya...aku beli kan minyak wangi kegemarannya time aku breshopping kat Greentownmall with my sis.....
memang rezki die la kut...sebab minyak wangi ni susah nak carik...dah berkurun la jugak aku mencari minyak wangi nie...bila die pakai minyak wangi...teringat lak aku time aku bercintan dulu...i like this smell...rase nak kiss die banyak2 kali...hehehe..............................................

ok la...nak wish nie :-
  • semoga syg panjang umo, murah rezki...boleh beli rumah tuk ayg...hehehe.......(Amin)
  • jadi la ayah yang boleh menunjukkan teladan yang baik tuk anak2....(Amin)
  • jadilah suami kepada Norain Binti Alang Kamarudin seorang....hehehe..no tambah2 tau....suami yang mithali....
  • Jadilah pemimpin yang berwibawa dalam mengemudikan perjalanan rumahtangga kita....
  • dan apa2 la yang besh....hehehe....
p/s :- syg, nak jersi Germany satu....boleh?hehehehe..........

Friday, July 2, 2010

ermmmm.....

..........................suatu hari suamiku berkata..............

"Ayg, x suke kakak abg ke?".....................

tetibe aku tersentap..................

hermmmmm..............hanya keluhan yang dpat ku luahkan.....................

Monday, June 14, 2010

Aktiviti Hari Minggu...

Biasanya hari minggu aku selalu lepak umah mak..hari minggu kali ni, aku tak balik umah mak..aku bermalas-malasan umah sendiri...hehehe...mak siap call suh balik, sebab rindukan cucu kesayangannya...bukan aku tak nak balik...En.Hubby kesayangan aku nie, ngajak aku p balik kg Beliau...Kg Rambai Tujuh...area kuala kangsar gak untuk menziarahi kubur arwah mak n ayah mertua aku....
Amirul suke la...hobi die kan suka berjalan2...kalu ader je org nak dukung die, naik kete ke, moto ke...kembang la punggung2 die...asal berjalan je...musti banyak mulutnye..jenuh aku nak melayan kerenah die..ni baru sorang anak..kalu dah bertambah nnt..tak tau la aku..maybe makin kurus aku ni...huhuhu....sorang ni pun tak terlayan...
ha..skrg ni dah start world cup...ermm...cik hubby aku mmg peminat bola nie...tidak ketinggalan nak menyaksikan perlawanan bola...termasuk la aku nie..aku nie bukan gemor sangat nak tgk bola ni..tapi kalini aku tersuke plak...hehehe...ngapa erk?sebab org luar negera kut main...hehehe...kalu Malaysia main gerenti aku tidow....huhuhuhu...teruk betoi aku nie...!!!!, tapi betoi, kalu pemain zaman Mokthar Dahari ke, Santokh Singh ke....musti aku sokong..sebab deme main dengan penuh semangat demi negara....caya la...
erh..eh...dah merepek dah...apa2pun kerana bola aku tak cukup tidow...sakit kepala....huhuhu...

p/s :- tdow bola, makan bola....mandi bola...bleh ker?hehehehe

Thursday, June 10, 2010

Amirul dah 11 Bulan....

kali ni nak cerita pasai si hero kenit nie...dah genap sudah umonyer 11 bulan..bulan depan, setahun la Beliau...hehehe

Perkembangan :-
  • dah pandai golek sana, golek sini...golek2 sampai ke dapur...uish...ganaih...merangkak tak pandai lagi...tak pe..anak mak kene berusaha lagi...chayok!!!
  • skrg Alhamdulliah, selera makannyer bertambah...maybe penggunaan tenaganya yang banyak menyebabkan perutnyer sentiasa lapa...baguih...
  • dah pandai Joget, menyanyi versi die...memberontak amat kuat...(ikut sapa, mak ke ayah?)...
  • tak suke sebuah pergaduhan...walaupun aku hanya bergurau dengan ayahnye..sambil jerit2 pun die marah..apatah lagi pergaduhan...ish2...ish3....
  • sangat sayangkan maknyer...asal bangun je tdo...musti or WAJIB tgk muke mak die..ermmm...macammana aku nak keje erk?
  • tangannyer sangat cepat dan cekap..so, kalu nak bawak ke mana2, wajib tangannyer di ikat hehehe(memain je...)
  • pandai mengajuk apa org buat...suke tgk tb...terutamanya citer katun...suke dengo lagu2...
p/s : Amirul, mak letih nak melayan kamu......

Wednesday, June 2, 2010

Jutawan syiling....


Ha...ni hasil simpanan aku selama beberapa tahun...aku dari dlu memang gemar mengumpul syiling..biasala, aku kan wanita mata duitan...hahaha...hanya cik hubby yang tau peel isteri tercinta macammana...tapi betoi, aku kumpul wit syiling ni semasa aku masih anak dara lagi...tgk..skrg si hero aku yang dpat manfaat daripada simpanan mak die...ni untuk simpanan mirul tau....

kalau anda bijak dan bijaksana...cube teka berapakah jumlah sebenarnye duit syiling tersebut?...jeng..jeng....
jumlah duit tersebut RM 450++++......wow!!! banyak bukan...
Apa2pun aku dah start balik duit syiling...ini kerana duit di atas telah di masukkan ke dalam bank simpanan di hari tua,...heheheheheh....
p/s : sikit2 lama2 jadik bukit....

Tuesday, May 25, 2010

Selamat Hari Ibu...

uik...hari ibu dah lama dah berlalu...tapi baru nak post dalam blog ni...tak de masa..
erm...adiah hari ibu nie..aku bagi ciuman kat mak...hehehe..ukey x adiah tu....(hehehe)...
tetibe aku teringat time aku kecik2 dlu...memang dari dlu, mak seorang yang garang dan tegas..tule cara mak dalam mendidik anak2 die...aku dulu2, tersangat la takut...betoi...mak insan yang paling aku takut dulu...
sebab mak nie, boleh baca apa yang ada dalam pemikiran aku...uik...betoi aku tak tipu...kalu korang tgk mak aku musti korang ngeri la..hehehe...walaupun mak garang..tapi hati mak baik...aku sayang mak..
ingat lagi, aku start dari tadika lagi, mak dah suh aku memacam...contoh :- masak nasi, buat keje rumah...lebih2 aku anak sulong...so, mak akan beri tanggungjawab beso kat aku nak ajor adik aku membaca, menulis...kalu silap sikit, musti rotan naik kat badan...tapi segarang2 mak aku pun, aku ni jenis nakal jugak...mak siap kata aku ni macam jantan.."ada ke jantan datang nak meminang aku"...sampai camtu sekali...
hehehe...tapi segarang2 mak, die bagi aku adik beradik didikan dunia akhirat...sembahyang, mengaji dan macam2 lagik...terima kasih, mak....hehehe...ingat lagi, mule2 cik hubby datang nak jupe family...pucat gler muke cik hubby...apa2pun...selamat sudah....
apa2pun, aku sayang mak...selama2nya...muahhhh...23 kali...

p/s :- aku penah gak melawan cakap mak, aku bukan anak yang baik...tapi aku dah insap...selepas mengandung, bersalin, menjaga..besarnye tanggungjawab mak...Maafkan Ain, mak...n Terima Kasih mak....

Sunday, May 23, 2010

Besarnya DugaanNya-

selamat petang semua..
dalam beberapa minggu ni..aku menghadapi pelbagai benda yang kadang kala memudarkan iman di dada dan buat emosi tak stabil...tapi aku harap, dari apa yang berlaku ni...aku akan lebih berhati2, lebih matang, mudah membuat keputusan dan lebih sabar dari sebelum2 nie...huhua
Ya Allah, bulan ni betul2 menguji kekuatan kesabaran aku...bagai jatuh ditimpa tangga (ceh!! ayat x ingat)...lepas satu2 benda terjadi...may be ada hikmah disebalik kejadian ni...Amin...

pertama sekali, 3 hari sebelum ari jadi aku...aku telah kehilangan beg wit...huik..habis jugakla RM 400 aku...eh, silap plak...RM 400 cik hubby aku...huhu...nasib bek die tak marah...tapi aku lak yang terkilan, yele sapa la yang sudi bagi duit sbnyk tu melainkan somi aku je...dan die penat2 masuk utan..aku lak buat hilang wit tu...sob2..sangat sedey....

kedua, baru2 ni aku menerima surat dari Lembaga Hasil dalam Negeri...ni hasil dari pertukaran nama rumah dari mak kepada aku...so, aku kene la bayo RM 800 kat deme...mana nak aku cekau duit nie...

ketiga, lepas kehilangan beg wit..nak wat ic, lesen, kad bank...semua pakai wit...RM 400 yang hilang tu la...harta yang aku ada sementara nak dapat gaji lagi...aduh!! mana aku nak carik wit nie...nasib bek, aku ada tmpt mengadu..hanya mak menjadi sasaran aku...hehe...wat ic kene bayo RM 110...(banyak tuh!!), pastu wat lesen RM 20...sib bek sikit aje...
herm...bulan depan ni plak...roktek kete cik hubby aku nie...mati plak...sib bek kete tu tak berutang..kalu tak jenuh jugak la...nak budget wang ringgit nie...

p/s : lepas ni..kene lebih berhati2..sesapa yang amek beg wit aku warna pink (baru beli tu) pulangkan la balik...aku nak wit RM 400 balik hehehehe....sayonara...

Thursday, May 13, 2010

Amirul dah 10 bulan


kali ni coretan aku, untuk si hero kesayangan aku dan suami aku nie...

sekarang mirul dah genap 10 bulan..sekejap je masa berjalan..rupenye, hampir setahun aku dan cik hubby bergelar mak n ayah...Alhamdulliah..syukur nikmat atas kurniaan-Nya...apa2pun aku gembira bergelar Mak...dan tahun ni, tahun pertama aku menyambut Hari Ibu...walaupun hero aku x pandai nak wish lagi..tapi aku happy, aku bergelar ibu muda..wah..wah...dan aku berjaya berdikari dalam menjaga anak..tak harap sangat kat mak...berjaya!!!!

hehehe....10 bulan nie, mirul x ada la banyak sangat perkembangannye..cam biasa je..berjalan x pandai lagi, merangkak pun tak...baru2 ni baru wat monthly check-up..erm...berat 9 kg..walaupun mirul x berapa nak makan..tapi berat badan ok...aku kesah sangat kalu die x nak makan...huhu...bila aku menyatakan permasalahan aku kat nurse...nurse cakap, "tak pe, anak awak isap susu badan...so, khasiat dari apa yang awak makan..die amek..so awak tak perlu rso sangat, melainkan berat badan die turun..."

dah nurse cakap cam gitu...aku tak ada la kata apa2...apa2pun aku berusaha jugak bagi mirul berminat untuk mkn...kadang apa yang aku makan...aku suapla kat die...huhuhu...sekrg mirul banyak mulut...asyik bercakap je..walhal, satu patah pun aku tak paham..tapi mengiakan aje...hehehe....

ok la, mirul...cepat2la berjalan..tak sabo nak nengok hero mak ni berjalan..nnti mak beli kasut baru yang cantik lagi bergaya er.k..hehehe

huhu....

huahua....rase cam malas je nak menulis nie...tapi sian kat blog nie, lama bebeno aku tak nulis...tak pela...aku spend masa skit...5 minit je tau...huuhu..aktibiti aku bulan nie...cam biasala, buat benda yang sama...cume aku ader la belajo menjahit manik kat baju kurung..hehe..hobi baru le katakan..tu pun aku rase baju kurung aku yang lama boleh di pakai balik...jimat kos...huhu...daripada duk je dalam almari tu..baik aku recycle balik...Jimat wang ringgit cik hubby aku...
apa lagi aktibiti aku erk...ermm...skrg ni cik hubby asyik masuk hutan je...Alhamdulliah..rezeki tuhan, untuk anak...tapi tule..aku kesian tgk die, tdo dalam hutan tau2 je la..ngan sejuknya, tmpt tak selesa, makan pun x seenak kita nie, keselamatan pun tak terjamin...huhu...Ya Allah, selamatkanlah suami aku....
Aku plak kalu ketiadaan cik hubby ni, menetap le kat umah mak kat Ipoh...huhu...sib bek kawen ngan org dekat, ce klu kawen ngn org jauh...menangis x berlagu aku, duk umah sensorang...klu anak dah beso len la crite, kire ader le peneman nk bersembang ngn bergadoh...huhu...
apa2pun, Aku doakan keselamatan suamiku walau di mana beliau berada....Amin....oklah..dah lebeh 5 minit ni..nnti aku menaip lagi erk...hehehe...sayonara...!!!

Monday, April 26, 2010

Chenta hatiku...

Alhamdulliah...usia perkahwinan aku hampir menjangkau 2 tahun...uih..masih jauh jika dibandingkan dengan usia perkahwinan mak, abah...pasangan yang usia perkahwinan meraka sudah mencapai usia perak atau emas....Aku masih dalam proses memahami, mengerti dan mengenal peribadi suami dan begitu juga suami terhadap aku...

Aku sedar sepenuhnya bahwa suami merupakan imamku...dialah lelaki aku pilih. Aku sudah berjanji di hadapan Allah semasa upacara akad nikah untuk patuh kepadanya. Dialah yang dapat membimbing aku untuk mendapatkan keredaan Allah.Aku sudah berjanji dihadapan ribuan pasangan mata yang hadir pada majlis pernikahan aku untuk bersama-sama suamiku suka duka. Janji itu merupakan komitmen yang harus aku jalani.

suka atau tak, baik atau buruk, dialah lelaki yang aku pilih untuk mendampingiku sehingga Allah memisahkan kami.Dialah yang diberikan Allah kepadaku..aku harus menerima dirinya seadanya kerana dia cuma manusia seperti aku...sampai saat ini, kami masih menemukan kerikil2 dlam kehidupan sehari2 kerana aku tahu bahawa tidak ada manusia yang sempurna. kami malahan menemukan banyak perbezaan antara kami.Namun apabila aku dapat menerima dan menghormati perbezaan tersebut, maka aku dapat membuka kesempatan bagi meningkatkan pengertian antara kami.....Tambah lagi kami kini mempunyai anak yang menyemarakkan rumahtangga kami.

Dalam membuat keputusan dan mengambil sikap, aku tidak lagi memikirkan suami aku saje...tetapi juga anak...lebih2 lagi kehiidupan parents bakal mempengaruhi kehidupan rumahtangga anak2 dikemudian hari...walaupun aku melalui dugaan dan cabaran dalam alam rumahtangga, tapi aku tidak pernah mengetahui apa yang akan berlaku kelak...aku hanya berdoa, memohon perlindungan Allah agar aku dan suami dapat melalui semua rintangan dengan tangan yang bergandingan kerana kejayaan itu hanya dapat dicapai jika kami berdua menjayakannya, bukan hanya satu pihak....

Merasa bahagia....

salam....

Tugas yang paling berat bagiku ialah tugas seorang Ibu. Ini kerana sebuah keluarga tidak akan bahagia jika si ibu dalam keluarga tidak bahagia....perasaan bahagia dipengaruhi oleh fikiran, ....that right!!!!

"kakak, are u happy now???" tanya adek aku pada suatu hari time aku sembang2 dengannya. pertanyaan itu tetiba menarik aku ke dunia nyata...." adakah aku gembira dengan kehidupan aku sebagai seorang isteri? Adakah keputusan aku berkahwin muda, silap? dan aku yakin bahawa jalan sentiasa terbuka untuk tekad, harapan dan cinta.....
sama seperti pertanyaan yang diajukan oleh sahabatku....dalam satu pertemuan, kami sedang berbincang tentang kehidupan berumahtangga...yela, masing2 sudah berdirikan rumahtangga dan mempunyai anak2..

betapa terkejutnya aku ketika itu bila dengar pelbagai pertanyaan yg disertai keluhan. Bagai air bah, mengalir begitu laju dan lancar. begitu banyak masalah yang diperkatakan...daripada pernyataan tentang suami yang keras kepala, tidak romantik, tidak suka menolong, tidak suke berbual, asyik nak menang saje...dan dll. Aku memandang wajah sahabatku...yang terpancar saat itu, ialah kesedihan, kekecewaan dan ketidakbahagiaan.....sekiranya ibu2 tidak bahagia, bagaimana pula dengan anak2 yang hidup bersama2 mereka....

bukankah anak2 sering mencontohi kita...uih....aku sangat takut akan itu semua...memang aku akui dalam menjalani kehidupan rumahtangga bukanlah perkara yang mudah, indah sentiasa...kadang2 perbezaan cara dan perwatakan antara kita dan suami menyebabkan kita merasa tidak bahagia...dan aku akui, amatla sukar untuk menerima perbezaan ini...tidak semua orang mudah menerima dan memahami perbezaan antara diri dan pasangannya...

bagaimana mungkin kita mengajar anak2 untuk bahagia jika mereka asyik mendengar keluhan, masalah dan ketidakbahagiaan yang kita luahkan sedangkan masalah bukan alasan untuk tidak merasa bahagia...hal ini kerana setiap org psti menhadapi masalah....

"kakak, are u happy now?"
"Yes, I am very happy" jawab aku penuh yakin sambil memeluk Amirul.....

Friday, April 16, 2010

Amirul dah 9 bulan

selamat kembali berblog...sudah lama aku tak mencatat sesuatu...ermmm....skrg Amirul sudah berusia 9 bulan...hehehe...semakin membesar anak mak ini...dan semakin lasak dan manja...aku akui Amirul seorang anak yang manja....paling manja dengan aku le...may be hasil dari penyusuan secara ekslusif...Amirul lebih rapat dengan aku, apa yang aku lakukan, Amirul pasti berada bersama aku...hehehe...hero mak ni...
sebagai contoh...kalau aku memasak, pasti hero aku ni turut sama membantu...hehehe...tolong menyelepahkan dapur...nak marah, tak boleh...biasalah bayi seusianya dalam proses belajar....biarlah die explore, orang kata itu cara mengembang otak die untuk berfikir....sejak dilahirkan, Amirul budak yang tak banyak ragam...Alhamdulliah...
9 bulan ni mirul dah pandai berlari didalam walker..hehe...kalu duk dalam walker tu...asyik berlari2 je die...laju je...dah menyemakkan rumah...dan fakta tentang mirul...mirul gemar bertukang...asal jumpa je benda, die akan mengatuk kat walker die atau dinding...alamat bisingla rumah tu....huuuhu....
sejak akhir2 ni, Mirul kurang berminat untuk makan...aku pun tak tahu apa silapnyer...kalu nak suap makan, memerlukan kesabaran yang tinggi...coz mirul suke simpan makanan dalam mulut...pastu suke main2...kalu aku paksa makan kang...alamat muntah la...huhuhu....dan aku mengambil alternatif lain, memberi die vitamin untuk meningkatkan selera makan...
Apa2pun mak nak Amirul tahu bahawa mak sayangkan mirul dunia akhirat...Anak merupakan harta dunia dan Akhirat yang tidak ternilai....semoga bila dewasa nanti Muhammad Amirul Ikhwan menjadi anak yang soleh, boleh membimbing adik2 yang lain dan menjadi khalifah Allah yang diredhai...Amin....

Wednesday, April 7, 2010

saje je letak gambo ni...hehehe...buat tontonan umum...rindu korang semua...tapi semua dah bawak haluan masing2...aku yang kerinduan,.....
Just now my mum call...bagitau ttg keje kosong...hermmm....hati ni teringin nak keje...Betoi x tipu....tapi siapa sanggup hidup berjauhan ngan suami..mmmmm....chenta hati aku, x sanggup nak berjauhan ngan aku n anak...ohhhhh....aku tak tau nak wat keputusan macammana....aku harap sangat...sok aku boleh beri kata putus...

Monday, March 29, 2010

salam....

huik...dah bersawang blog aku nie...rase rindu nak mencoret sesuatu...sesuatu yang sukar untuk aku luahkan...chewah ayat !!! semalam aku duk ngadap laptop...nak bukak tenet pun xde hati...2,3 hari ni...hati aku tidak pada pesbuk, ngan YM...heheh...xde mood...mood melayang pergi mencari ketenangan...hek,,,kenapa erk?.....biasala, kehidupan mana selalunya bahagia, tenang, gembira, kadangkala...2,3 minit kita mesti rase something yang x best dlam hati ni...so, Alhamdulliah aku masih lagi boleh handle perasaan yang tak keruan ni...huhuhu...Alhamdulliah, berkat kesabaran ni.....

dalam bape minggu macam2 terjadi...nak kongsi dalam blog nie...tapi aku rase cm semua citer tu dah basi...erm...lantak la...biar la ia terus berlalu diulit masa....hehehe....Amirul lak makin hari makin lasak...makin tak diam..penat aku...makin kurus aku...sekrg dah pandai main aci nyorok...bila aku nyorok, aku panggil la die...die duk dalam walker carik la mana aku nyorok....hehehe...sonok tgk bila die snyum...die senyum baru nampak mulut die luas macam mak die..hehehe....skrg ni dah tumbuh lagi gigi die 2 batang lagi belah atas....lagi kuat la die geget...hehehe...siap la mak...mirul geget....

hehehe.....sebenar jadik isteri, mak bukanlah perkara yang mudah...sukar...tapi kata orang alah bisa tegal biasa...so, aku harap...aku boleh menjadi isteri, mak yang baik dunia akhirat...Amin

Saturday, March 13, 2010

Hobi....

Apakah hobi anda???

hehehe....apa erk hobi aku?
aku suke baca buku, search tenet...main game...masak....(kire hobi la jugak walaupun x rajin..hehe)...
tu hobi aku le....nak tau x hobi chenta hati aku apa???
nak tau....
chenta hati ku ni..di waktu lapang die suke mengail ikan ataupun lebih dikenali sebagai memancing ikan....kekadang die ngail kat sungai perak aje...kekadang die ngail kat kolam...kalu ngail kat kolam tu...tau2 la...pakai wang sikit...hehehe....

kalu tak ngail..die suke main game....ikut mood la jugak, kalu mood die nak tdo je...die tdo jela...tu mmg hobi no 1 die....herm...bercakap mengenai hobi ni...aku ada hobi baru tau...nak tau apa...hehehe...skrg aku dah berkongsi hobi yang sama ngan hubby aku...hehehe...memancing....

korang tau ke ikat mata kail....???...baru2 ni aku ada belajar ngan hubby aku ikat mata kail tau....best jugak rasenye...kamin soon hubby aku nak bawak p ngail lak..hehehe...lepas ni aku tak de la buhsan duk umah kalu hubby aku p ngail...sebab aku leh la join die...ni merupakan salah satu cara mengerat hubungan ikatan somi isteri..hehehe....

p/s : lepas ni lak aku leh la belajar memasak dan mempelbagaikan masakan aku ttg ikan lak....ok..chayok!!!!

Thursday, March 11, 2010

Amirul dah 8 bulan

Hari Isnin yang lalu, aku membawa Amirul pegi Klinik Ibu dan Anak...untuk monthly check up die...seperti biasa la, aku datang tunggu giliran..hari senin memang ramai orang...mirul dapat nombor 43 agaknye la..
bila tiba gilirannya, aku buat cam biasa la..berat mirul naik sekilo...8.6 kg....tu pun aku rase cam ringan je anak aku nie...may be mirul baru lepas demam...kurang selera makan...cam biasa, aku dengo la celoteh misi...tentang pendidikan anak....
mirul dah tumbuh 2 batang gigi...belah bawah..so mirul dah boleh makan biskut ngan roti...so, tiap2 petang aku bagi la mirul makan biskut...die memang suke makan....
tapi 2, 3 menjak ni...mirul memang tak nak makan bubur yang aku buat...misi cakap, mirul dah boleh makan nasi lembik...tak perlu nak blend dah...bila aku buat....die makan sikit je...siap muntah2 lagi...huhuhu...terpaksala aku blend jugak...kalu tak die tak makan.....
badan mirul lak tak berapa sehat...die batuk, selesema....huhuh...sian die....tapi tetap aktif...kalu tak dapat apa die nak...memberontak je lebeh...huhuhu...pandai menjerit....huhu...
lagi satu mirul suke tengok iklan pompuan....asal ada pompuan je musti die tgk...huhuhu....
ish2 anak sapa la nie....

Tuesday, February 23, 2010

Demam Campak


Alhamdulliah....
hehe...rini crite pasai..hero aku yang sorang tu...seminggu ni...Amirul kene demam panas...panas amat sangat...sian die aku tgk...lemah tak bermaya...huhu..."sabo erk sayang"
aku p klinik...doc cakap panas die 40 darjah celcius....sangat panas....so doc bagi ubat demam ngan antibiotik....okey....


fakta:- Amirul sangat susah makan ubat...kata ayahnye..."ni ikut mak le ni, takut makan ubat"hehehe.....

so, aku telah mencuba pelbagai cara untuk memudahkan mirul agar makan ubat....
- ubat bancuh ngan ayo suam...
-ubat campur dalam bubur die...

cara tersebut berkesan...dan demam Amirul kebah....

keesokkan harinya lak...kua lak bintik2 merah yang mengerunkan di wajahnyer...sangat banyak...hati mak mana tak riso anaknye yang dilanda sakit seperti ni...buat kali ke 2 aku ngan husband bawakla Amirul ke klinik...doc cakap, may be ni ruam or campak...bukan denggi...so, aku tak de la riso sangat....
esoknye..aku balik kg...nak jupe bonda tercinta..mak kate...campak ni...

fakta:- menurut mak....
- kalu campak jangan mengoreng...cam goreng ikan ke...apa2 la..janji jangan goreng..kalu nak goreng ke..bawak baby pegi jauh dari tmpt goreng tu..
-kalu demam campak..kene selalu mandikan die..bagi badan die sejuk...
-bagi minom ayo kelapa muda....
pastu 2, 3 hari kemudian...bintik dan bintat merah kat muke, badan mirul hilang...dan mirul kembali bermain ngan ceria dan aktif...aku sangat happy....

Alhamdulliah.....


Thursday, February 18, 2010

Adakah isteri yang bekerjaya tu pasti isteri yang mithali?

huhu...entri ni aku tulis coz hati aku tersentap ngan statement someone....

"Napa ko tak keje.....tgk my wife ni ha...isteri mithali, bekerja saling bantu-membantu...tak keje wat apa je kat umah..bukak pesbuk..komen sana, komen sini....x paedah langsung..."

lebih kurang la statement die...watak dirahsiakan..kut2 ada yang terasa....
huh!!! sungguh kuang aja statement die....aku betul2 tersentap...aku diam membisu seribu kata..bila mendengar ayat tu kua dari mulut die...huh...nasib bek ko tu laki kawan aku....kalu bukan, dh lama aku blah tinggai ko buta2 kat situ....

huh....
napa aku duk umah, duk lepak je ke....napa surirumah tangga sepenuh masa ni tak cukup mithali ke....????.... memasak, mengemas, menjaga anak...

hubby aku pun tak bising2 yang die sebuk apa hal...ada nyusah hidup ko ke....susah hati ke aku duk lepaking kat umah...ke ko tu jelesh...huh....aku betoi2 sakit hati dengan statement yang sangat kuang aja tu....

okey....hubby aku cakap...lantak la die nak cakap apa....janji abg mampu tanggung semuanye...walaupun ayang tak keje...kite masih mampu makan kan....masih mampu berdikari kan....tak penah sepanjang perkahwinan kite, kita kelaparan kan....lagipun abg tak nak ayang keje...sapa nak jaga mirul nanti...die cakap tak pela...die tak de anak lagi...lagipun mak bapak diorang dekat....okey...sejuk skit hati aku......

oke...buat die...ingat...jangan ingat isteri yang bekerjaya tu cukup mithali....huh...ingat2 la sendiri....buat darah aku naik je...bila ingat balik...blah la lu........

Monday, February 15, 2010

Amirul dah 7 bulan...

hehehe....skrg umo Amirul sudah mencecah 7 bulan....
bulan ni aku x wat check up coz Amirul punya berat okey...
umo 7 bulan ni..Mirul dah pandai macam2 contoh
  • bila aku nyanyi lagu tepuk amai2...die mule menepuk tangan..hehehe....
  • die dah pandai nak ngikut aku jalan...tgk aku pakai tudung tau la aku nak jalan...siap merengek2 nak ikut....
  • kalu bangun tdo mesti nak tgk muke mak...kalu x, akan menangis kuat2...
  • mirul pandai kenyit2 mata....buat muke comey...nak ngoda mak le tu...
  • dah tumbuh gg kt bawah..dah 2 batang dah,,,
  • suke makan...asal aku ngunyah...pasti die nak,,,
  • susah nak senyum, n ketawa...tapi kalu dapat senyum beso mulut macam mak die...hahaha
mmmm.....banyak lagi la...skrg ni mirul tgh nyenyak tdo..badan die panas...may be sejak 2,3 hari ni banyak sangat kenduri...berjalan tghhari...tu yang menyebabkan badannya cam dedo je...apa2pun mirul tetap maintain....

Thursday, February 11, 2010

Hidup Bermadu....

okey!!!
may be topik ni sangat sensitip bagi sesapa yg idup bermadu....
tapi topik nie tak ada kene ngene ngan sapa2 pun...
nape aku sentuh topik ni...bkn aku nak salah kan sapa2...suami ke..isteri pertama ke, isteri ke 2 ke..atau isteri seterusnye....
memang bagi si lelaki idup bermadu ni...sangat manis...indah, dan apa2 lah perkataan cinta yang besh...tapi deme kene la berani tanggung risiko...kdg2 deme ni pandai buat onar je...tapi tak nak tanggung sebab dan akibat yang bakal berlaku....

okey...contoh yang aku amek:-
Mak kandung aku sendri..adalah isteri pertama pada ayah aku...Alang Kamarudin....mak aku ni jenis lembut, rendah...dan bukan jenis penyerang....abah lak kawen lain tanpa pengetahuan mak...sewaktu mak ngah ngandung kan aku...so, apa korang rase???tak ke tindakan abah aku ni terlalu kejam...(bagi aku sangat kejam!!!)....dari apa yang mak aku citer...mcm2 la abah buat kat mak...tanggungjawab pun tak dilaksanakan dengan baik....okey!!!!...dan bla..bla...(aku tak nak ingatla benda benggong cenggini....)

buat sesapa la yg bakal menjalani idup bermadu....

suami :- sila la bersikap adil...berani menanggung risiko...bertanggung jawab...dan kalu ada bab serang menyerang ni be gentle ok...korang yang buat onar...so berani tanggung...ni x...dah pandai wat, berani nak lari dari kesalahan....korang sebagai ketua keluarga...kene bertindak..jangan jadik cam tikus....penakut...!!!!!

isteri pertama :- memang susah nak terima...ermm...yela, org kite semai cinta bertahun2 last2 kawen lain...uik...memang susah nak terima...tapi percayala...apa yang kiter terima ni..berbaloi di akhirat nanti....aku percaya la...yang penting...kite tak penah melakukan perbuatan melibatkan dosa2 besar..dan lagi penting...kita perlu laksanakan tanggungjawab kite seperti makan minum suami di jaga....dan segala2 sempurna...kalu suami nak carik lain tu..tu adalah kerja tuhan maybe takdir kite sudah tertulis cam gitu.....

isteri kedua :- okey...ntahle...kalu dah tau kita mengambil suami org...jangan la terlalu tamak....pelakuan perlu dijaga...contoh, jaga mulut tu elok2...tapi apa2pun...kalu boleh elak kawen ngan laki org..elak la...tak nak la...sebab kita kene tanggung bahana kemudian hari...ok.....


p/s:- jangan lak terasa hati apa yang aku mengarut dalam blog nie...aku menulis atas dasar pengalaman ibu tercinta aku....dan sewaktu dengannye....

dan emak la...paling tabah yang paling aku sayang....

Wednesday, February 10, 2010

salam sejahtera...salam satu malaysia....

hehehe....dah lama x ngarut dalam blog nie...may be ke"bz"an dan ketiadaan mood....ok la rini...aku nak mengarut pasai rumah....

sebenonyer rumah nie adalah benda paling sensitif sekali..kalu aku cakap kat cik hubby aku nie...may be die rasa buat masa skrg ni, die x mampu lagi kut...huhu...ok...aku x kesah...tapi sebenonye aku sangat kesah...hehe....ntahle...tak tertanggung lagi kut perasaan nie nak memiliki sebuah rumah...tapi aku kene gak la pikir pasai hubby aku nie....

cam kawan aku cakap....kita sepatutnye bersyukur...apa yang kita ada...kita tgk org yang tak mampu dari kita....huhuh....betoi jugak kan!!!!!

kalu aku ada umah kan...
  • aku nak umah teres...kos rendah pun tak pe...tapi kalu kos sederhana lagi besh...atau umah mewah ke?hahahaa.....(demand x ingat!!)
  • umah aku tu, bio kat depan die ada tanah sikit...boleh aku wat kebun kecik...comeynye....
  • kat depan tu aku nak wat stail jepun...simple...tapi nampak kemas...xnak la serabut2 letak sofa ke apa2 ke....letak meja jepun je...(boleh ke macam tu???cam x sesuai je...hehehe)
  • kat dapur lak...aku nak letak kabinet...mesti tampak kemas....hermmmmm....walaupun pinggan mangkuk tak banyak...
  • satu bilik aku nak wat cam library...sebab aku rase, banyak gler buku aku...sampai tak tahu nak letak kat mana....
  • cat lak...aku tak pikir lagi nak cat warna apa...tapi kalu boleh aku nak cat yang boleh lap...kalu ada kekotoran tu...ok x???
  • belakang umah tu lak..aku nak bercucuk tanam...nak tanam sayur2ran...yang boleh di makan...ermmm..jimat kos....
  • ok rase banyak lagi nak wat...tapi tunggu le ada umah dlu...hahahaha...berangan x ingat...
apa yang penting...aku x nak duk share2 ....hehehe....chayok!!!!!

Friday, January 29, 2010

mmmm....kisah hati....

mmmm...harini aku rase cam sumthing je x kne ngan ati aku....aku sendiri pun tak paham....kenapa ati ni macam tak pueh???ermmmm.....kelirunyer aku....konpius!!!

wahai, hati...kenapakah ko rase cam pueh hati?....bagitaula aku, janganle wat aku begini...wahai hati...huk huk....sian insan yang terdekat ngan aku nie...selalu kene marah dek aku...mereka tak bersalah...cume mereka tidak mengerti...mereka tak rasa apa yang aku rase...!!!!

so hati bagitau le, apa yang x kene ngan ko nie???

hati pun menjawab,,,,dengan ikhlas dan tulus......

"nak tau kenapa??....kenapa insan kat umah ni, tak reti nak kemas umah...tak reti nak wat keje umah..asyik ko je yang wat....asyik ko je yang menjalankan tugas2 kat umah nie...deme tau...tido, makan, tgk tb....makan pun, tu pun ko yang masak...uish....aku rasa tensen le...bukan aku tak ikhlas nak wat semua tu...tapi hargaila apa yang ko dah buat...ate ko wat keje...deme wat selepah balik...kalu gitu...baik ko duk kat umah mak...pueh hati....tak yah le rase tak pueh hati bila duk sini...."

huhu...macammana nak setel masalah nie...aku tak nak gaduh2...aku nak carik kedamaian....deme tak memaksa aku mengemas...tapi aku tak lalu nak tgk umah berabuk..kotor, berselepah.....anak aku memerlukan udara yang segar....tapi bila situasi macam ni...adakah perlu aku duk umah mak...??selesaikah masalah hati aku ni??.....

oh Tuhan, Ya Allah...aku nak pindah umah.......aku penat....tapi tak berbaloi aku ngemas...kalu ada org wat selepah dan tak membantu langsung....sakit hati aku!!!!!!

Tuesday, January 26, 2010

2, 3 hari yang memenatkan....

ermm...dari pagi internet tak berapa ok...
ntah nape?rase nak jek hempas2 streamyx ni...hermm...
sib bek,aku sorang yang penyabo..
aku baru sampai kuale kangsar rini...pagi2 dah bertolak...
yela...my hubby nak keje lagi..
penat x ilang...semalam aku membuta awal gler...rase aku, aku duk sembang ngan adik aku...
pah tu sedo2 dah pukui 5 pagi..hehe...
Mirul pun letih gak...tak bangun malam pun minum susu...herm..sangat kagum...!!!!

rini lak...balik2 je umah...tgk umah selepah...arghhhhh!!!!!geramnyer aku....
nape tak kemas umah..time aku tak de....
huhu...semua nak harapkan aku je...geramnyer....

2, 3 harini aku sangatle letih...yele..nak konvo punye pasai..amek ko..penat tahap babun...
tapi aku happy...aku dpatle jugak rase perasaan berkonvo ni hehe....lagik aku dapat ketemuk rakan2 seperjuangan ku yang sudah berjauhan...deme semua nak tgk mirull....
sori geng...mirul ada kat KL..aku nak bawak...tapi bila pikir balik..sian die...penat...nak tdo kang tak selesa,,,lagipun konvo abis dah lewat gler....huhu...mirul datang pun time kengkawan semua dah balik...so, tak dapat tgk jugak...xpe t ada rezki..berjumpela kome.

Saturday, January 16, 2010

nak jadi JBI...tapi.....

kali nie aku nak citer pasai JBI...(Jurubahasa Isyarat....)
minat aku kat bahasa isyarat...dah lama dah...tercetus time aku sekolah menengah lagi..kat terengganu...aku sekolah, sekolah Intergrasi...time aku form 1-3 aku selalu je nak sembang ngan deme...dulu aku tak sangka...org pekak ni sangat friendly....ada je benda die nak sembang..siap nak amek aku jadik adik angkat la,...dan aku ada sorang member bercintan ngan sorang mamat OKU pendengaran....(mamat ni sangatle hensem, dan member aku ni...sangat la jugak cantitnye...)..dan sejak itu, aku berazam nak belajo isyarat...

sampai le aku berpindah sekolah...isyarat tak penah luput dalam ingatan...al least kalu aku jupe OKU pendengaran ni...aku tau la...ABC...hahaha....hehe..nak dijadikan citer, aku terpilih untuk belajar bahasa Isyarat...so, aku sangat happy..walaupun aku ni tak berapa pandai BI..huhu...aku berjanji nak belajar betoi2...aku nak keje..jadik JBI....

semalam kut...yin msg aku..

Yin : Ain ko nak jadik JBI x?
Aku: Jurubahasa?isyarat aku dah low....cammana?
Yin : Ala, boleh improve...boleh belajar balik...
Aku: kalu cam2 aku nak le, tp deme nak ke amek aku...ko dah pandai jelesh2...
Yin : kalu luar perak ko boleh ke?
Aku: dalam perak tak boleh ker?
Yin : bukan apa...skrg ni gaji JBI dah naik...RM 1200, ada kwsp, socso...skrg kat politeknik ungku omar dah ada aku ngan eliz, skrg ni K.Z nak JBI kat poli Shah Alam, ngan JB..nak pakai banyak JBI...ramai kengkawan MYSL tak tau gaji JBI dah naik...
Aku : kalu jauh2 aku xleh la..bkn aku x nak, tapi tu le aku pun ada tanggungjawab..huhu redha jela...
Yin : kalu kat PUO ni, ko nak ke?
Aku: nak le...aku nak koje gak..rugi je blaja lelama, kalu tak koje...lagipun mirul dah beso...
Yin : ko bila balik...ipoh???
Aku: hari rabu kut....

dan perbualan ni, berlanjutan la..BLa...bla.....

cammana?aku nak jadik JBI...nak asah balik Isyarat aku yang dah berkarat ni...huhu...sedihnyer...nak wat cammana bukan rzki aku kut kat sini....walaupun, aku doakan buat kengkawan seperjuangan...chayok...demi membantu OKU pendengaran....Amin

Thursday, January 14, 2010

..........

saje...suke2..time buhsan.....
1. Apakah yang anda sedang lakukan 30 minit yang lalu?
-melipat kain baju...sambil layan citer mayang mengurai

2. 2 jam yang lalu?
-bermain petville sambil menidurkan Amirul....huhuhu!!!

3. Minggu lepas?
-balik Ipoh dan melakukan pelbagai aktibiti di sana...cth:- p KL ngan hubby

4. Tiga lagu yang boleh anda dengar berulang-ulang kali?
-Faizal Tahir-bencinta
-Faizal Tahir-sampai syurga
-Faizal Tahir-Cuba
(sebab aku suke Faizal Tahir..hikhik....hensem)

5. 3 binatang yang anda tak suka?
-Lipas
-cacing
-Lipan
(sangat geli)

6. 5 fakta tentang anda?
-suke korek idung (tabiat yang x leh dipisahkan)
-suke merajuk...dan hubby sangat le tak suke bila aku merajuk...
-suke membaca buku...dan kat umah banyak koleksi buku...(novel hasil nukilan Ramlee Awang Mursyid)
-suke kumpul wit syiling.....
-suke melayari tenet...hehehehe

7. Tahun depan mungkin anda?
-ntah......jadi mak, cekgu..pada Amirul dan anak2 (comin soon!!!!)

8. Saya tak reti sangat…
-nyanyi...suare tak sedap...(uwekkkk)

9. Saya pandai …
-baca buku....wah..wah...sangat peberet...
10. kawan saya...
-sangat funny...boleh wat saya gumbira bersama mereka.....

11. saya ada....
-Mr.Crab....hehe...

12. saya seorang yang ganas...
-bila diri ni di sakiti.....(hanya insan2 terdekat yg penah melihat diri ni mengganas,,,hahahaha)

13. Adik saya....
-adik angkat...yang sangat iras dengan saya....

14. saya tak penah bosan dengan (senaraikan 3...)
-Amirul, hubby....(syg amat..)
-internet...
-jenjalan..hobi saya....

15. bilakah kali pertama bercinta....
-ntah lupe plak...rase umo 21 tahun kut.....

16. perkara yang selalu orang tak percaya tentang anda?
-uih...u dah kawen...?dah ada anak...wow!!muke u macam budak2 je lagi....hahahaha!!!!...

17. saya rindu...
-zaman kanak2 dlu....

18. saya tak sabar...
-saya x sabo nak suh mirul beso...(boleh + adik lagik....)

19. 5 laman web yang anda selalu layari?
-facebook
-friendster
-yahoo
-ratuhati
-blog
(cilok dari blog cha...)

Amirul dah 6 bulan

11 hb Januari 2010...aku, hubby ngn mirul cam biase p le klinik ibu dan anak..ermmm...kali nie check biasa2 ajek...berat mirul dah bertambah...dah jadi 8.5 kg...erm....sangat +ve perkembangan anak mak nie erk...umo dah 6 bulan ni...aku dah mule bagi mirul makanan pertama die...so, maknenye aku makin sibuk le...kalu dlu..aku juz bagi susu je..skrg ni aku kena wat makanan die...
rutin harian pemakanan mirul..bekfas aku bagi mirul makan nestum, lunch lak..aku wat nasi, ayam or ikan, sayo..aku blend...jadik makanan baby...petang lak..aku bagi biskut milna rusk...dan fakta tentang mirul...mirul sangat suke makan..dan suke makan sambil main2...(penat melayan kerenahnye)...

perkembangan mirul:-
-oleh sebab mirul badan berat..so, mirul pandai nerap tapi kejap je...huhu
-sejak umo 5bulan, aku dah mule ajo mirul duk dalam walker....so, sekarang ni...mirul snagat lasak...tak duk diam...semua rumah die jelajah...huhu....
-kuat menjerit...pandai sebut..Bababa..mak..mak...papa....kuat bersembang...
-pandai wat muke comey...muke ngade2....
-kuat mengeget....sampai nak nyusu pun die geget...huhu..sangat sakit...kalu aku sakit..siapla mirul kene pelempang dari mak die...huhu
-pandai nak duduk...tapi nak bangun duduk sendiri x reti...ceh..ni semua nak suh mak buat...kalu mak xbuat..die nangis le...