IKATAN CINTA KAMI

Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie Kids Birthday tickers Lilypie First Birthday tickers Daisypath Anniversary tickers

Monday, November 23, 2009

PJJ (perkahwinan jarak jauh)

aku dah lama nak post citer pasai PJJ ni...coz aku baca wan nadiah punyer blog ritu....tapi tule, ada je koje nak wat kat umah ni...sampai aku bukak tenet...aku lupe nak tulis blog pasai nie....bukan nak komen apa2 pasai PJJ nie...juz nak bercerita aku pun penah gak rasa PJJ....hehe....

pas kawen, tak sempat nak p hanimoon...aku kene balik kuale lumpur, yele...aku kan kawen time aku belajo...tule sape suh kawen time belajo...kan kene duk jauh2....2,3 hari pas kawen aku terus balik tempat belajo aku...huk huk sedihnyer....tapi nak wat cammana aku kene gak menjalani tanggungjawab sebagai seorang pelajar...lagi sebulan aku nak habis study.....huh...tapi time ni aku tak rasa apa2....rindu tu ada la...tapi tak le serindu2nyer....biasa2 ajek...sebab memang kami berdua ni jarang berjupe....sebelum kawen pun jarang jupe....so macam dah terbiasa....hehe....tiap2 minggu aku terpaksa balik...dari KL balik Ipoh nek bas Plusliner..merempuh highway selama 3 jam...penat...

letih memang letih....hanya tuhan saje yang tahu...terutama time bulan pertama aku ngandung....org pertama dapat tahu keputusan bahawasanye aku ngandung bukan la hubby aku....nak tahu sapa Lina Idayu....die insan pertama dapat tahu aku ngandung...dan die le juga duk teman aku beli pregnancy test kat watson IoI mall....TQ ina....hehe Jasamu dikenang....nasib bek la...time bulan awai-awai kandungan aku ni...tak dek apa2 jadi....yele...aku berulang-alik nek bas,,,angkat beg berat....huhu...kuat juge aku ni erk....

pas abih je...final exam....sebulan aku bercuti time sebulan tu le...baru le aku merasa jadi isteri kepada suami ku ni...yele...dah duk sekali..erm...bahagia time nie...tapi kejap je...bulan 1 sampai bulan 4 aku kembali membujang duk kat ipoh...hehe...aku kenela plak menjalani pratikum kat ipoh....time ni baru le aku rase cam sedih sngat....rindu sangat2...kalu boleh aku nak berulang-alik dari kuale kangsar- ipoh...tapi tule mak ngan hubby tak berapa setuju..aku kan berbadan dua...terpaksa la, aku berjauhan ngan hubby aku selama 4 bulan...sedihnyer...aku p klinik check up tiap2 bulan sorang2..p pratikum sorang2 nek moto....huk huk....sedihnyer..barule aku terasa, kerinduan dan kekosongan....tiap2 minggu...hubby aku datang ipoh...

dan sekarang nie...aku dah tak berjauhan ngan hubby dah...hubby pun tak leh berjauhan ngan aku...coz ada Amirul...betoi kata orang, anak ni pengikat kasih suamiisteri...time aku dlam pantang hubby sanggup berulang dari kuala kangsar ke ipoh coz nak main ngan hero die yang sorang nie....sampai demam2 la die...hehe....

sape2 yang PJJ tu, hope sabar le...kadang2 PJJ ni ada kelebihannyer,...jarang jupe, jarang le gaduh...hehe, mesti kite akn lebih menghargai pasangan kite....herm...apa le aku duk merepek nie,,,,tak pelah...aku nak p masak jap....nanti sambung lagi erk...BYE...

Thursday, November 19, 2009

Amirul dah 4 bulan...

Ari selasa ritu...aku seperti biasa akan membawa anak kesayangan ku ni pegi check up....macam biasa, sampai saje kat klinik ibu dan anak tu...aku terus amek nombor giliran....pastu....tunggu la...sebaik saje Nombor giliran Amirul di panggil...aku dengan pantas menuju ke bilik pemeriksaan...dalam bilik ni...aku mula menjalankan tugas cam biasa...bukak semua baju Amirul...nak timbang berat....jeng...jeng...berat mirul dah naik...sebanyak 7.73 kg...huu...patutle semakin hari aku dukung...semakin sakit tangan2 ku...anak aku dah antap rupenyer....Nurse siap cakap die ni dah macam 6 bulan....huhu....

pastu...aku tunggu lagik...cam biasa la...lepas timbang berat, ukur tinggi, ukur dada, kepala....parents kene tunggu lagi untuk jupe nurse..nanti nurse tu tanya anak kite dah pandai apa....Mirul 4 bulan ni..aku tengok, dier tak pandai menerap lagik...riso aku...sesetenggah baby umo dah 3 bulan dah pandai menerap...anak aku..ngiring je...tu pun kalu dier rajin...kalu tak, dier baring ajek...sambil menendang...

Amirul dah mula nak tumbuh gigi....die dah gatai gusi...asyik nak mengigit aje...kalu ada something die nampak...die nak capai menda tu...pastu terus masuk mulut...bila aku tgk...gusi die dah mula nak terbukak...macam 2 batang ajek...tapi tak tahu la...betoi ke tak...mak aku cakap, die nak tumbuh gigi la tu....erm...awainyer dier nak tumbuh gigi...Amirul ni kecoh orang nyer...yang aku heran...kalu orang tu die tak penah kenai...die senyap ajek...hehe...macam malu2 lak...hehehe

erm...ada ke patut...time aku bawak mirul nak p check up...ada sorang nurse ni cakap..."ni adik ke?anak sedara?"...aku heran...sambil menjawab "ni anak saya...anak sulung..."......nurse tu senyum..."ingat adik...sebab muke awak cam budak2 je...huhu"....aku tersenyum malu...bila aku bgtau kat hubby aku...die kata "mulala tu nak perasan...."hehe...die yang jeles sebenor nyer...betoi ke aku masih seperti dulu....haha.....

sekarang ni aku dah mula ajar kat mirul duk dalam walker....sian die aku tgk...badan die dah macam lembik...bila aku letak dalam walker cam...penyek je die dalam kete tu...tapi nak wat cam mana....aku nak wat keje senang...die ni kalu tak nampak muke aku...susah hati...riso aku hilang agaknyer...hehehe.....

erm macam tule kisah nyer....

Saturday, November 7, 2009

mengandung??????






hehe...ni gambo2 aku time perut boyot...saje wat paparan kt sni...tak de koje len nk wat...

gelagat Amirul....

video time Bidio ni aku rakam...aku saje nak nyakat anak aku ni ..rupe2nyer susah beno nak suh anak aku nangis....keras beno hatinyer....

Tuesday, November 3, 2009

Perkembangan Bayi 4 bulan ke atas amat pantas...

MEMERHATIKAN perkembangan dan kebolehan bayi berusia empat bulan ke atas memang menyeronokkan kerana dalam tempoh ini perubahannya memang pantas.Hari demi hari ada saja kemajuan yang dicapainya dari segi pertumbuhan dan kebolehan fizikalnya.Kiranya sebelum itu mereka masih belum mampu mengangkat kepala kerana leher masih lembut. Kini mereka sudah boleh mengawal leher dengan baik dan mampu mengangkat kepala buat jangka masa yang lebih panjang.Menurut panduan perkembangan bayi yang dikeluarkan oleh Heinz Nutrition Consultancy, selepas empat bulan ada bayi yang sudah mula belajar menggolekkan badan dan berkebolehan mengikut arah sesuatu objek umpamanya jika diacah oleh ibunya.Mereka juga sudah pandai mengenali ahli keluarga atau wajah-wajah yang selalu dilihatnya terutama sekali mereka yang sering mengasuhnya.

Dari segi kebolehan memegang sesuatu, bayi dalam usia ini telah mula pandai memegang permainan kecil yang diberikan pada tangannya. Suatu yang sering dilakukan mereka memasukkan apa saja yang dipegangnya ke mulut.Berat badan juga telah menjangkau dua kali ganda daripada berat semasa dilahirkan.Apabila bayi telah menjangkau usia lebih enam bulan pinggang mereka mulai kuat dan tegap. Mereka sudah boleh duduk tanpa dipegang.

Kebolehan bergerak juga meningkat, sudah boleh merangkak atau berjalan jatuh apabila usia lebih daripada sembilan bulan.Ibu bapa mungkin seronok bermain dengan anak-anak pada peringkat ini kerana anak sedikit sebanyak sudah pandai meniru gaya orang lain dan sudah pandai menunjukkan perasaannya.Berat badannya juga meningkat sebanyak 100 gm setiap minggu mulai enam bulan ke atas.Kemampuan makan juga bertambah bagi meningkatkan tumbesarannya sehingga satu tempoh tertentu.

Biasanya, bayi mula tumbuh gigi apabila usia mereka menjangkau enam hingga tujuh bulan atau lebih daripada itu.Pertumbuhan gigi ini akan disertai oleh demam dan ibu perlu tanganinya dengan memberikan ubat demam. Sebaiknya bawa anak berjumpa doktor bagi memastikan anak diberikan ubat yang bersesuaian.Sebaik sahaja anak mencapai usia setahun dia telah mempunyai enam hingga lapan batang gigi.Gigi gerahamnya yang pertama akan tumbuh apabila mencapai usia 12 hingga 15 bulan.

Gigi gerahamnya yang kedua pula akan tumbuh apabila berusia dua tahun.Pemakanan yang sihat serta amalan menjaga gigi yang baik adalah digalakkan untuk mengelakkan kerosakan gigi.Ketika ini ibu boleh menerapkan amalan kebersihan gigi yang baik ketika anak mempunyai gigi pertama lagi.Sebaiknya bersihkan gusi bayi dengan kain lembut yang bersih yang dilembabkan terlebih dahulu.Apabila bayi telah mempunyai 20 batang gigi, bolehlah mulakan membersihkan gigi anak dengan menggunakan berus gigi yang lembut dan juga ubat gigi yang sesuai tidak terlalu berangin kerana anak belum bersedia menggunakan ubat gigi yang demikian.Bagi mengelakkan gigi daripada cepat rosak dan bertukar menjadi merah. Jangan membiasakan anak menghisap susu atau jus daripada botol susu sehingga terlena.Sebaliknya beri mereka menghisap susu sehingga kenyang sebelum tidur dan kiranya mereka mahu menghisap susu juga ketika tidur isikan dengan air kosong.

Sumber dipetik dari : http://mforum2.cari.com.my/archiver/?tid-209317.html